Toimin nasta! Asiaa

Muista, että kansanedustaja on oman vaalipiirinsä etujen ajaja!

  • Muista, että kansanedustaja on oman vaalipiirinsä etujen ajaja!

 

Kansanedustaja on aina oman vaalipiirinsä edunvalvoja samalla kun hän on valtakunnallinen lainsäätäjä ja budjettivallan käyttäjä. Vaalipiiri voi muodostua yhdestä tai useammasta maakunnan iiton alueesta. Vaalipiirin äänestäjillä on oikeus odottaa ja vaatia kansanedustajalta oman alueensa etujen vahvaa ajamista.

 

Keski-Suomen vaalipiiri muodostuu täsmällisesti Keski-Suomen Liiton eli maakunnan liiton alueesta. Siihen kuuluu 23 kuntaa. 

 

Keski-Suomen kansanedustajat ovat perinteisesti, ainakin sen 32 vuoden ajan, jonka muistan, toimineet yhtenä joukkueena vaalipiirin hankkeiden eteenpäin viejinä. Erityisen tunnustuksen annan tästä työstä kansanedustajille Mauri Pekkariselle ja Lauri Ihalaiselle sekä aiemmalta ajalta Reijo Laitiselle. Heidän kanssaan olen saanut taistella alueen hankkeiden puolesta. Tuloksia on paljon.

 

Viime vuosilta merkittävin saavutus oli liikennehakkeiden rahoitus, yhteensä noin 320 miljoonaa euroa. Tarpeet ovat suuret edelleen. 

 

Ministeri-kansanedustaja on avainasemassa kuten Lauri Ihalaisen toiminta vuonna 2014 osoitti. Kun Metsä-Group Oy päätti uuden miljardiluokan biotuotetehtaan rakentamisesta Äänekoskelle, Ihalainen hoiti valtioneuvostossa pikapäätöksen 160 miljoonan euron paketista pohjoisen Keski-Suomen tiestön parantamiseen.

 

Omalta ministerikaudellani sain pelastettua Jyväskylän yliopiston taloustieteet. Opetusministeriö aikoi lopettaa sen kokonaan. Avainpaikalla sain tämän estettyä ja päinvastoin perustettiin oma tiedekunta. Tämä on yksi erittäin tärkeä esimerkki vaikuttamisesta oman vaalipiirin eduksi.  Useita tiehankkeita sain toteutuksi sekä ministerinä että valtiovarainvaliokunnan liikennejaoston jäsenenä.

 

Kansanedustajan vaikuttamismahdollisuudet riippuvat keskeisesti hänen "maakuntahenkisyydestään". Olen itse aina kokenut tämän tärkeäksi. Toinen tärkeä tekijä on hyvät vaikuttamiskanavat, jotka riippuvat sekä henkilökohtaisista ominaisuuksistaan että poliittisesta kokemuksesta. Hyvät verkostot pääkaupungissa toimiviin vallankäyttäjiin syntyvät vuosien mittaan.  Kokemus on kullan arvoista!

 

Vaaleissa on tärkeää valita uusia kansanedustajia, mutta vielä tärkeämpää on valita myös vahvaa kokemusta. 

 

Keski-Suomessa on paljon tärkeitä hankkeita, joita alkavalla vaalikaudella pitää viedä eteenpäin. Liikennehankkeet ovat tärkeitä. Myös koulutukseen ja työllisyyteen pitää panostaa. Ympäristö-, energia-  ja biotalouden hankkeita on ajettava, koska niissä on valtava potentiaali. Niihin tarvitaan sekä valtakunnallista rahoitusta että lupia ja myös säädösuudistuksia. 

 

Eduskuntavaaleissa ehdokasta etsiessään äänestäjän on syytä pysähtyä pohtimaan muun ohella ehdokkaiden maakuntahenkisyyttä eli halua ja kykyä taistella oman alueen etujen ajamiseen. Ketkään muut eivät aja maakunnan etuja kuin sen omat kansanedustajat!

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän TuomoHirvi kuva
Tuomo Hirvi

Menestystä sinulle Toimi arvokkaaseen työhösi. Olet ihan oikeassa eli äänestäjien eli suomalaisten asialla siellä istutaan. Olkoon tulokulma asiaan kuin asiaan mikä tahansa.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Toimi, Olet totaalisesti väärässä.
Kansanedustaja on valtion ylin lainsäätäjä ja näin ollen ensi sijaisesti Suomen etujen ajaja.
Oman vaalipiirin etujen täytyy väistyä koko maan etujen edessä.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Jocke, olet väärässä. Totaalisesti.

Kansanedustaja on valtakunnallinen lainsäätäjä ja budjettipäättäjä, mutta myös vaalipiirinsä asioiden ajaja ja edun valvoja. Nämä eivät ole vastakohtia, vaan rinnakkaisia asioita.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Enhän Toimi, kirjoittanut että ovat vastakohtia.
Maan etu menee ensin ja vasta sen jälkeen oman vaalipiirin asiat.
Jos maan etu vaatii että rata rakennetaan Iisalmen kautta niin se pitää rakentaa sitä kautta eikä valipiirin edustajan mukaan Kärsämäen kautta.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Entä ne "siltarumpu-ja kylätierahat" joita ainakin joskus, hallituskauden jossakin vaiheessa kotimaakuntiin vietäviksi jaeltiin...?

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

...Entä presidentti "kotipuolueensa...?"

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

En pysty hyväksymään tuollaista ajattelua. Jos kansanedustaja ei pysty menemään maan etu ensin -periaatteella, niin pysyköön kunnallispolitiikassa.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Kun seuraa mm. kansanedusjien taksi-ja matkakuluja,sekä asuntokorvaus-ja muita kähmintöjä-sekavista vaaliavustuksista puhumattakaan, niin isänmaan-ja vaalipiirin etujen lisäksi moni kansanedustaja näkee paljon vaivaa myös omien etujensa maksimoimiseen-aina sinne "harmaalle alueelle" saakka!

- HUIPPU olivat nämä sittemmin purettavat, ITSE ITSELLEEN laaditut, järjettömä "sopeutumiskorvaukset", samaan aikaan kun hikipäässä sorvailivat "säästöjä", leikkauksia kaikkein köyhimpien pieniin tulonsiirtoihin ja "keppikannustimia" pieniin työttömyyskorvauksiin!

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Olette väärässä. Minulla on 28 vuoden eduskuntakokemus ja olen koko ajan toiminut vahvasti oman vaalipiirini edustajana ja asianajajana. Se ei tarkoita mitään väärinkäytöksiä. Muut pitävät myös omien vaalipiiriensa etua. Kaikki Suomen etua niinkuin sen ymmärtävät.

Kun vaalipiirijakoa taanoin tarkasteltiin, professori Heikki Paloheimo korosti kansanedustajan yhteyttä edunvalvonta-alueeseen eli omaan vaalipiiriin/maakuntaan.

On täysin järjen vastaista, että kansanedustaja unoohtaisi ne ihmiset, jotka hänet on lähettänyt valtiopäiville, jossa päätetään maakuntaa koskevista asioista.

Aivan sama on EU-parlamentissa, jossa suomalaismeppien yksi tärkeä tehtävä on ajaa suomalaisten etuja. Kuka niitä ajaisi, jos eivät he?

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Eihän kukaan ole väittänyt että oman vaalipiirin äänestäjät pitää unohtaa.
Mistä sellaista löydät?
Asia vain on niin että valtakunnan edun tulee mennä ensin ja sitten vasta maakunnan ja sitten kaupungin ja sitten lähiön ja sitten korttelin ja sitten oman talon.

Käyttäjän petrioseppala kuva
Petri Seppälä

Tällaistahan tämä perinteinen siltarumpupolitiikka on. Näin se toimii, että jokainen yrittää haalia itselleen ja edustamalleen taholle etuja. Seurauksena on tehoton yhteiskunta ja korkea verotus.

Eikö tälle tosiaan ole vaihtoehtoa?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset