Toimin nasta! Asiaa

Kiinteistöverolla Yle-rahoitus

Ylelle 500 miljoonaa euroa. Tv-maksu kelpasi kaikkien eduskuntaryhmien puheenjohtajille viime vaalikaudella. Sitten nousi häly siitä, että maksu perittäisiin niiltäkin, jotka eivät omista ja katso tv:tä. Olisihan väärin periä korvaus ilman vastinetta. Ja varsinkin, jos elää ilman tv:tä ja on pienituloinen tai jopa sokea. Tuloista riippuva maksu taas olisi edellyttänyt mittavaa paperisotaa, kun jossakin virastossa pengottaisiin ihmisten vuosittain vaihtuvat tulot.

Kiinteistöveroon liitetty tv-maksuosa olisi yksi hyvä vaihtoehto. Kiinteistöveron perii valtio, joka tilittää sen nykyisin kokonaan kunnille. Siihen voisi lisätä prosenttiosuuden, jonka verohallinto tilittäisi suoraan Ylelle. Sen ei tarvitsisi kulkea edes valtion budjetin kautta. Maksuprosentti olisi kaikissa kunnissa sama, ellei haluttaisi matalampaa maksua niissä kunnissa, joissa ei kaikki kanavat näy. Verotusarvoltaan arvokkaan kiinteistön omistaja maksaisi enemmän, pienen mökin omistaja vähän. Normaalistihan asumistaso osoittaa myös maksukykyä. Myös liike- ja muut kiinteistöt olisivat maksajina. Asunto-osakeyhtiöissä se jyvittyisi yhtiövastikkeseen, vuokrataloyhtiössä vuokrien kautta asukkaille. Maksajien joukko olisi laaja. Maksusta säädettäisiin laki, jolla taattaisiin Ylelle tietty tulo. Valtioneuvosto sitten määrittelisi maksun suuruuden, jotta tulo kertyisi. Näin tapahtuu mm. eläkkeiden ja työttömyysturvan rahoituksessa jo nyt.

Tällaista mallia rohkenen tarjota. Tehokas, ei byrokratiaa, takaa Ylen rahoituksen ja on jopa varsin oikeudenmukainen! Täydellistä mallia ei löydykään.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Roni Huhta

On kyllä ehkä asiallisin esitys jonka olen kuullut. Ja jos vero on suoraan sisällytetty kiinteistöveroon, eli se ei nosta veron määrää niin silloin yrityksiäkään ei kohdella epäoikeudenmukaisesti, tosin varmaan valta osa yrityksistä jossain muodossa ylen palveluista hyötyvätkin, en ole käynyt konttorissa missä ei jossain huoneessa soisi radio (elä kerro teostolle).

Mutta YLE:n organisaatio uudistusta siitä huolimatta tulisi pitää ensisijaisena prioriteettina, kyllä rahoitus onnistuu jos vain maksetaan jostain oikeasta.

Citycani *

Kiinteistövero on yksi epäoikeudenmukaisimmista veroista jo alkuaankin; sitä joutuu maksamaan vuosi vuodelta enemmän, vaikka ei tienaisi oikeastaan yhtikäs mitään.

Esimerkki: olet tienannut aikasi, maksanut niska limassa asuntovelkaasi, ja ns. päässyt eläkkeelle, joka on monilla naurettavan pieni, kiitos mm. taitetun indeksin... ja nyt sitten kiinteistöveron kautta kulusi kasvavat edelleen vuosi vuodelta, mutta tulosi eivät.

Reilua? Koplataan siihen nyt vielä sitten telkkumaksukin..?

Ja huom. tältä tuskalta ei välty edes vuokralaisena, koska toki kiinteistöveron määrä heijastuu suoraan myös vuokraan.

Ei, ei kiitos. Jotenkin pitäisi muutenkin palauttaa koko verotussysteemi lähemmäksi sitä tasoa, missä se raha _oikeasti liikkuu, eikä vain ns. teoreettisella tasolla, jos silläkään.

Roni Huhta

Olet aivan oikeassa, mutta harvoin ovat Suomessa verot muuttuneet, varsinkaan siten että niitä ei olisi millään muotoa joutunut maksamaan, paitsi ehkä varallisuusvero -> kiinteistövero muodossa. Mutta siitä huolimatta Toimen esitys nimenomaan mediamaksun muodosta on hyvin asiallinen.

Mitä taas tulee kiinteistöveron luokkaan, on hyvin kuntakohtaista. Ja sen kohtuullisuudesta on käytävä monia muita keskusteluja.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset