Iloa, eloa ja älyä! Kansamme parhaaksi!

Kansanedustajan arvo 200 000 euroa

Jäätyäni poliittisesti sitoutumattomaksi muutaman puolueen edustaja on ilmeisen vakavasti pyytänyt riveihinsä. Arvelin, että olen niin "änkyräksi" leimautunut, että näin ei kävisi. Ilmeisesti olen kuitenkin jo niin iäkäs, etten ole vaarallinen, vaan sittenkin hyödyllinen.

Saattaisin tuoda puolueelle nipun uusia ääniä. Pienessä vaalipiirissä ne saattaisivat ratkaista yhden kansanedustajapaikan. Esimerkiksi viime kevään vaaleissa saamani äänimäärä (3412) olisi tuonut Sdp:lle ja vihreille ja ehkä myös Perussuomalaisille lisäpaikan, jos olisin ollut jonkun niistä listoilla. Tällöin Keskusta olisi menettänyt paikan. Teoriassa näin, ei kuitenkaan todellisuudessa, koska äänestäjät eivät seuraa mukana.

Yksikin lisäkansanedustaja kasvattaa puolueen poliittista valtaa. Samalla paikka on poissa joltakin kilpailijalta. Sen lisäksi se tuo rutkasti rahaa. Puoluetuki, jossa nykyisin on mukana mediatuki, on tänä vuonna 180 000 euroa/edustaja. Eduskuntaryhmä saa jokaista jäsentään kohden ns. kansliarahaa noin 20 000 euroa/vuosi. Näiden lisäksi edustajamäärä vaikuttaa puolueen nuorisojärjestön sekä opintokeskus- ja muiden vastaavien toimintojen tukeen. Nämä tuet tosin jaetaan harkinnan mukaan eikä oikeudenmukaisesti. Edustaja maksaa lisäksi puolueen piirijärjestölle ns. puolueveroa vaihtelevasti. Maksoin piirille noin 5000 euroa/vaalikausi. Vaaleissa sain piiriltä suoranaista tukea muistaakseni 1500 euroa.

Kun olin kansanedustajana 24 vuotta, "tuotin" puolueelle nykyrahan arvossa kaavamaisesti laskettuna lähes viisi miljoonaa euroa (24 x 200 000 euroa). Vastaavasti vain puolueen ja sen piirijärjestön tuella saaduilla äänillä sain edustajan paikkani, joten olen kiitollisuuden velkaa. Kiitän!

Poliittisilla arvoilla ja aatteilla ei puolueissa nykyisin paljon painoa ole. Raha ja valta ratkaisevat enemmän. Tähän johtopäätökseen olen nyt tullut, kun yllättäen liittymispyyntöjä on tullut eri suunnilta. Ei sentään kaikilta puolueilta, mutta 4-5:ltä tähän mennessä. En ole "kauppatavaraa", joten antaa nyt olla.


Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Lalli Laaksonen

Kyllä kansanedustaja hakkaa keskimääräisen IT-konsultin roimasti. rahavirran lisäksi hän tuo oikeaa valtaa, jolla voidaan perustaa tai olla perustamatta Prismoja ja Citymarketteja eli kaapata miljardin toisensa perään oikeaan osoitteeseen.

Jouko Piho

Toimi Kankaanniemi kirjoitti: "Poliittisilla arvoilla ja aatteilla ei puolueissa nykyisin paljon painoa ole. Raha ja valta ratkaisevat enemmän."

Näin taitaa olla. Viimeisin esimerkki tästä on KD:n ennen vaaleja annettujen sanojen syönti sen jälkeen, kun KD:lle avautui ovi vallan kammareihin.

Mitä sitten niiden ihmisten pitäisi tehdä, jotka vielä uskovat poliittisiin arvoihin ja aatteisiin?

Eli mitä niiden ihmisten tulee tehdä, jotka eivät ole rahan eivätkä vallan perään, vaan haluavat toimia omantuntonsa mukaan seurauksista välittämättä?

Tämä onkin vaikeampi kysymys.

Olen kysynyt tätä asiaa suoraan Toimi Kankaanniemeltä. Olen ehdottanut oman puolueen perustamista, jossa hän olisi puheenjohtaja. Kankaanniemi torjui ehdotukseni vedoten ikäänsä ja hankkeen vaikeuteen, jollaisen toteuttamiseen hän ei enää missään tapauksessa voi lähteä mukaan.

OK. Ymmärrän häntä.

Mutta onko sitten Perussuomalaiset ainoa vaihtoehto?

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Kuule Kankaanniemi, sinusta en maksaisi 500 euroa enempää.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Aika vähän kansanedustaja taitaa vaikuttaa Prismojen ja Citymarketien rakentamisiin. Paikallispoliitikot vahvistavat kaavat ja hyväksyvät kiinteistökaupat. Joukossa voi olla joku kansanedustaja, joka on osuuskaupan edustajistossa, mutta ei kannata asemaa ja vaikutusvaltaa liioitella. K-ryhmässä ei edes ole luottamushenkilöjärjestelmää.

Toki lehmänkauppoja on aina tehty ja vaalirahaa jaettu, mutta poikkeuksia ne kuitenkin lienevät.

Yhden nelivuotiskauden olin taannoin kansanedustajana ollessani Osk Keskimaan edustajistossa, mutta siitä ei ollut kummallekaan mitään hyötyä, joten jäin vapaaehtoisesti vaaleista pois.

--

Uuden puolueen perustaminen ja ylösrakentaminen Suomessa on tosi vaikeaa. Siihen ei kannata helposti lähteä.

Minulle on tarjottu jäsenyyttä useassa puolueessa. Eurointoilijapuolueet, joita on monta, unohdan heti. Muita tarkkailen lähinnä äänestyskohteina.

Täydellistä puoluetta ei ole. Jos sellainen olisi ja minä siihen liittyisin, ei se enää minun liittymiseni jälkeen olisi täydellinen. Nyt olen sitoutumattomana. Voi olla, että tämä olotilani jatkuu hautaan asti. Tai sitten ei. Aika näyttää.

Lalli Laaksonen

Juu, niin on, että kunnallispoliitikot ovat kovempaa sarjaa kuin luulisi. Todellista valtaa käyttää oligarkisto, jossa on liikemiehiä ja poliitikkoja. Niinkuin kaikissa maissa.

Olli Pusa

Kiitos Kankaanniemelle suorasta ja ilmeisen rehellisestä puheesta. Rahan ja politiikan tiivis liitto on näkyvissä monissa asioissa. Siitähän on pohjimmiltaan kyse eurotukitouhussakin, kun rahan edustajat siirtävät poliitikkojen tuella tappioitaan veronmaksajille. Tyhmyyttään tai hyväntahtoisuuttaanko poliitikot niin tekevät?

Meilläkin näitä kytköksiä on julkisuudessa pinnallisesti sipaistu vaalirahoitusskandaalissa. Oletan, että Kristillisdemokraatit pienenä puolueena on ollut lähes kokonaan ulkona kähminnän ytimestä.

Hämmentävä piirre Suomessa on, että kukaan ei uskalla puhua asiasta niin kauan kuin on aktiivisesti touhussa mukana. Vasta kun on jättänyt politiikan, voi sanoa ääneen miten asiat ovat. Kankaaniemi ei ole ainoa, jossa tämä on näkynyt.

Kiitos súorasta puheesta. En epäile, etteikö Kankaanniemi olisi puheissaan vilpitön.

Jouko Piho

Olli Pusa kirjoitti: "Hämmentävä piirre Suomessa on, että kukaan ei uskalla puhua asiasta niin kauan kuin on aktiivisesti touhussa mukana."

No, ei se ole niin hämmentävää. Johan vanha sanonta kuului: "Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat."

Tästä yleisestä käyttäytymisestä on ollut joskus harvoja poikkeuksia, mutta monesti nämä toisinajattelijat ovat sittemmin joutuneet vaikeuksiin.

Sen verran vielä tarkennuksena, että kun Olli Pusa kirjoitti aktiivisesti touhussa mukana olevista, etteivät he uskalla puhua asioista, niin hän kaiketi tarkoitti niitä poliitikoita, jotka ovat aktiivisesti mukana kulloistenkin vallanpitäjien puolueiden edustajina, joiden pitää olla suu supulla. Vallanpitäjien lisäksi Suomessa on kuitenkin myös oppositiopuolueita, joiden edustajat kyllä puhuvat suunsa puhtaaksi niin kauan aikaa kun he ovat touhussa eli politiikan oppositiotoiminassa mukana.

Teppo Nygren

Minä olen ajatellut että puolueet usein ajattelevat päätöksenteossa sitäkin mihin puolueen suosio perustuu ja siksi olen jakanut puolueet tyytyväisten puolueisiin ja tyytymättömien puolueisiin.
Tyytymättömyydestä kannatusta saavat puolueetkaan kun eivät omaa oksaansa sahaa. Kannattaisi siis ehkä kannattaa sellaista puoluetta jonka kannatus on eniten riippuvainen tyytyväisyydestä.
Voisiko asioita ajatella myös tällätavalla?

Jouko Piho

Teppo Nygren

Häh?

Mitä tarkoitat?

Eihän sinun tekstistäsi ota erkkikään selvää, mitä sinä tarkoitat.

Teppo Nygren

Ehkä se on minun oma juttu jonka lähtökohtana on ettei kukaan anna mitään ilmaiseksi.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Valtion talousarvion lähetekeskustelussa (2011) ensikertalainen kansanedustaja Oulun suunnalta, nuorehko nainen piti puheen, jossa hän sanoi 10 kertaa: haluamme rakentaa maan, jossa "kaikilla on hyvä olla".

Toimi Kankaanniemen kirjoituksesta päätellen hänellä on nyt hyvä olla. Ainakin minulle tuli hyvä olo luettuani Toimin kirjoituksen.

Juha Kajander

Herää kysymys, mitä tuo "4-5" tarkoittaa. Onko kyseenalaista, voidaanko sitä viidettä porukkaa pitää puolueena? Vai oliko sen yhteydenotto sen verran epämääräinen, ettei käynyt selväksi, oliko kyseessä jäseneksi kosiskelu?

Käyttäjän juhamakkonen kuva
Juha Makkonen

Raha ja valta ovat politiikan keskiössä - tottahan se on. Toisaalta kaikilla on sellainen mielikuva, että liike-elämän valta ja rahat ovat lisääntyneet huomattavasti suhteessa politiikkaan.
Tekijöistä on tunnetusti myös kova kilpailu. Ehkä kyse on siis välttämättömästä pahasta.
Ideologisemmilta ajoilta on tarinoita esimerkiksi muovikasseilla puoluetoimistoihin kannetusta rahasta. Eli ilman rahaa ei ole pärjätty milloinkaan. Suuret ideologiat ovat väistyneet ja realiteetit ovat tulleet entistä näkyvämmäksi. Avoimuudelle on enemmän kysyntää, mikä on hyvä.

Kansanedustajan arvoa puolueelle enemmän minua huolestuttaa kansanedustajaksi pyrkimisen hinta (ne ovat toki yhteydessä toisiinsa). Suomen kalleimmat työhaastattelut joka neljäs vuosi. Se rajaa monet ulos. Uusilla edustajilla, uusilla puolueilla on kova ylämäki edessään. Nostan hattua kaikille yrittäjille. Kilpailu kun on hyvästä :)

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Verrattuna siihen, että usea poliitikko aktiiviaikanaan vaihtaa puoluetta pidän Kankaanniemen jäämistä sitoutumattomana syrjään "fair play" tekona.

Hyvää jatkoa Keski-Suomeen!

Reijo Tossavainen

Toimin näkemykset käyvät hyvin yksiin perussuomalaisten kanssa, joten toivotan Toimin tervetulleeksi perussuomalaisiin.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Toimi Kankaanniemi: "Poliittisilla arvoilla ja aatteilla ei puolueissa nykyisin paljon painoa ole. Raha ja valta ratkaisevat enemmän."

Jouko Piho: "Näin taitaa olla. Viimeisin esimerkki tästä on KD:n ennen vaaleja annettujen sanojen syönti sen jälkeen, kun KD:lle avautui ovi vallan kammareihin.

Mitä sitten niiden ihmisten pitäisi tehdä, jotka vielä uskovat poliittisiin arvoihin ja aatteisiin?

Eli mitä niiden ihmisten tulee tehdä, jotka eivät ole rahan eivätkä vallan perään, vaan haluavat toimia omantuntonsa mukaan seurauksista välittämättä?"

.

Tämä, poliittinen raha- ja pääomavallan palvonta, on erittäin olennainen kysymys.

Vaalilupauksia pyörretään ja takkia käännetään EU- ja globalisaatiohuumassa niin, että napit sinkoilevat. Esimerkkeinä hallitusneuvotteluissa tietysti Vasemmistoliitto ja KD.

MIKSI?

Onko syynä omat henkilökohtaiset intressit, ja lyhytnäköiset omat edut, joiden takia ollaan valmiita myymään jopa omat arvot ja moraali?! Muutakaan syytä en näe.

Pelottelu yksinjäämisellä, millä tavallisia kansalaisia jatkuvasti pelotellaan, tuskin on syy.

Me suomalaiset olemme oikeudentuntoinen kansa, ja meitä ollaan vuosia harhaanjohdettu EU-eliittimme toimesta, ja kiihtyvällä vimmalla vetämässä nyt suoraan EU:n ytimeen, liittovaltioksi - vain valtaeliittimme lyhytnäköisten omien etujensa tähden. EU:n avulla rikastuvat vain suurpääomien omistajat, heidän - suurraharikkaiden ja vaikutusvaltaisten - sätkynukkeina omat poliitikkommekin toimivat. Se on totuus, ja sen on jokainen voinut nähdä.

Olemme tilanteessa jossa nämä EU-federalistimme (uusien omahyväisten omanarvontunnottomien EU-käännynnäisten; vas., KD kera) ovat haluamassa muuttaa jo nykyistä perustuslakiamme, mikä antaisi Euroopan unionille valtuudet päättää Suomen lakien ylitse. Lopullisena tavoitteena eduskunnan vallan siirto jo virallisestikin Euroopan unionille.

Ylikansallisen EU:n ja euroalueen alati kasvavat ongelmat eivät taatusti ratkea sillä, että nykyinen itsenäisten valtioiden liitto -tyylinen EU muutetaan yhdistämällä valtiot saman keskushallinnon alle tyyliin superliittovaltio. Siinä ei ole Suomen kansalaisen, ja ihmisten, arkea ainakaan ensimmäisenä ajateltu!! Tämä on totuus. Suomi on koko jäsenyytensä ajan maksanut EU:lle miljardeja enemmän mitä se on siltä saanut.

Vielä kerran siis: "Mitä sitten niiden ihmisten pitäisi tehdä, jotka vielä uskovat poliittisiin arvoihin ja aatteisiin?"

Ainakin Toimi Kankaanniemen kaltaisia, moraalin ja omantunnon omaavia edustajia, politiikkaan kipeästi nyt tarvittaisiin.

Perussuomalaiseen puolueeseen liittyminen on hyvä vaihtoehto, oman puolueen perustaminen ja sen vaikutusmahdollisuudet (alussa) kun olisivat lähes olemattomat.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Kankaanniemi sanoo "ilmeisesti olen kuitenkin jo niin iäkäs, etten ole vaarallinen, vaan sittenkin hyödyllinen." - Mielenkiintoinen lause.

Politiikan porukoissa näyttää todella olevan tapana, että jotkut saa puhua mitä puhuvat, häntä ei olla kuulevinaan. "Iäkkäät" ovat yksi tällainen ryhmä. Huolimatta siitä että joskus he tuovat esille suurempaa viisautta kuin koko muu eduskunta yhteensä. Viime vuosilta tulee mieleen Jacob Söderman ja Eero Akaan-Penttilä.

"Iäkkäiden" väheksyntää sisältyy myös työmarkkinain raamisopimukseen. Sopimus puhuu koulutusvähennyksestä. Mutta 55 vuodesta alkaen se onkin enää työkyvyn ylläpitoa. Eli heidän on turha yrittää kouluttautua, turha yrittää oppia, kunhan ovat. Hyvä jos säilyttävät kykynsä.

Tuomittavinta ikärasismia on harjoittanut Suomen hallitus EU:lle toimittamissaan kasvu- ja vakausohjelmissa. Niissä "ikääntyminen" todetaan talouskasvun esteeksi. Harmi kun kansa on väärä.

Jukka Johansson

"Kansanedustajan arvo 200 000 euroa"

- Ei se ole kansanedustajan arvo, vaan kustannus, jonka veronmaksajat maksavat.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset