Iloa, eloa ja älyä! Kansamme parhaaksi!

Eurobondit, "syntiset" ja Suomi

EU-komissio antoi ehdotuksensa. Bondeja tarjotaan uudella nimellä vakausvelkakirjat. Ei nimi miestä paranna. Sama sisältö uusissa kääreissä. Yritetäänkö meitä huijata?

Nyt eurobyrokaatit yrittävät keksiä keinon, jolla bondijärjestelmä saadaan vietyä läpi. Vaihtoehtona uhkaa yhä vakavammin täysi romahdus. Lissabonin sopimus eli "EU-perustuslaki" kieltää yhteisvastuun. Sopimuksen muuttaminen on toivotonta nykytilanteessa. Tarvitaan luovaa viisautta (vai onko se sittenkin hulluutta?) Kokemustahan siitä on.

Kun Kreikka alkoi lopullisesti  kaatua vuoden 2010 huhtikuussa, muut euromaat riensivät apuun. Jokainen maa yhtä lukuun ottamatta antoi erillisen lainan EKP:n maksuosuuksien suhteessa ja yhtäläisillä ehdoilla ja näin Kreikka sai 110 mrd€:n lainansa (liian vähän tosin!). Muodollisesti Lissabonin sopimusta ei rikottu, tosiasiallisesti niin kuitenkin taisi tapahtua. Ja nyt kun Kreikka ajautuu velkasaneeraukseen, jokainen lainaaja kärsii. Yhteisvastuuta? Ei, sanovat eurokraatit; kyllä, sanovat monet muut.

Toisen kerran EU:n "ikävä" yhteisvastuukielto kierrettiin, kun Euroopan rahoitusvakausväline, ERVV, perustettiin. Sekin tehtiin EU-järjestelmän ulkopuolelle. Näin ei muodollisesti rikottu EU-perussopimusta, mutta yhteisvastuu toteutui vielä selkeämmin kuin Kreikka-lainassa.

Koska Kreikka-laina ja ERVV järjestettiin EU-rakenteen ulkopuolelle, olisi Suomi voinut jäädä niiden ulkopuolelle. Vanhasen-Kiviniemen hallitus ei halunnut. Jos olisimme jääneet ulos, olisimme samassa asemassa ja yhtä "syntisiä" kuin mm. Ruotsi ja britit, joita syytetään vapaamatkustajiksi eurokriisissä. Niiden "synti" on viisautta. Suomi haluaa pysyä puhtoisena tyhmyyteen asti.

Niin kauan kuin eurokriisiä hoidetaan Lissabonin sopimuksen ulkopuolella ja sitä muuttamatta, Suomen ei ole pakko osallistua rahan työntämiseen ja vastuiden ottamiseen vieraiden maiden holtittomista veloista.

Oma vaalilupaukseni "kukin jäsenvaltio maksakoot omat pelimerkkinsä"  - sama kuin KD:n ennen kevään eduskuntavaaleja -  perustui EU:n perussopimuksen selkeään kirjaukseen artikloissa 123-125. Ei yhteisvastuuta!

Kun nyt eurobondeja suunnnitellaan, on Suomen syytä torjua ne yksiselitteisesti, vetäytyä lisävastuista muutoinkin ja katkaista osaltaan liittovaltiokehitys!

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän partalainen kuva
Reijo Kamula

Sotilastermein, vyörytys on käynnissä! Tiukat ehdot, vakuudet ja niskalenkki. Muutetaanpa nimeä ja taktiikkaa, kyllä Valde maksaa!
Milloin suomen herroille riittää!

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Kyllä nyt sytyslanka palaa hataran EU-rakennelman alla. Alkakaahan suojautua lasin sirpaleilta. Merkel on puhunut.Barrosa ja Rehn kuuntelivat korvat luimussa.
Ei muuten onnistunut Saksaltakaan 6 mrd:n euron obligaatiokauppa.Mitenkäs siinä noin kävi?

Anssi Luoma-aho

Toivoisin Toimi sinun ottavan keskusteluun kohdistetusti myös EKP:n toimet, jotka tarkoittavat käytännössä samaa kuin yhteisvastuu veloista ja liittovaltion muodostaminen, mutta ilman parlamentaarista käsittelyä. Olen useammankin blogin aiheesta jo kirjoittanut, mutta sinun sanomana se saisi ansaitsemaansa huomiota.

Tuomo Kankkunen

Et pelaa kovinkaan reilua peliä Toimi.

Olit puolueesi vaikutusvaltaisena edustajana mukana hallitusneuvotteluissa.

Olit mukana hyväksymässä puolueesi menoa hallitukseen, ilman mitään tukipaketteihin liittyviä ehtoja.

Tämän oma eduskuntaavustajasi täällä todisti, ja puolueen puheenjohtaja vahvisti.

Vasta sen jälkeen jätit puoluekaverisi, ja otit jäniksen passin kouraasi.

Jäämme mielenkiinnolla odottamaan kunnallisvaalien ehdokasasettelua.

Käyttäjän partalainen kuva
Reijo Kamula

Tämä keskustelu käytiin kuukausia sitten, olit varmaan mukanakin, joten siihen lienee turha enään palata!

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Asiaa. Suomi ja puolueet voisivat määritellä kantansa liittovaltiokehitykseen selvemmin. Nykyinen rahoituskriisi ei edellytä lisäintegraatiota, vaan se voidaan hoitaa paremmin muilla tavoin - vaikkapa palauttamalla kunniaan alkuperäiset euroalueen säännöt. Mutta tietenkin aina tilaisuuden tullen liittovaltiomieliset virkamiehet ja poliitikot yrittävät esittää liittovaltion suuntaan vetäviä ratkaisuja.

Vielä yksi lisähuomio. Lissabonin sopimus sanoo: "Jäsenvaltio ei ole vastuussa eikä ota vastatakseen sitoumuksista, joita toisen jäsenvaltion keskushallinnoilla, alueellisilla, paikallisilla tai muilla viran­ omaisilla, muilla julkisoikeudellisilla laitoksilla tai julkisilla yrityksillä on...". Ainakin ERVV taitaa rikkoa tätä vastaan myös muodollisesti. Mitään eroa EU:n sisäisten ja ulkoisten sitoumusten välillä ei tehdä.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Jätin em. jutustani EKP:n osuuden pois. Se on selkeästi yhteisvastuuta, joka kuitenkin toteutuu Lissabonin sopimuksen sisällön mukaisesti, vaikkakin salassa ja ilman poliittista vastuuta. Voi vain kuvitella, kuinka EKP-johtajien housut jo tutisevat, kun ovat ottaneet muhkeat vastuut. Nehän ovat kansallisten keskuspankkien kautta eurojäsenmaiden riskejä.

Myös IMF tarvitsee osin eurokriisin takia lisävaltuuksia, joita Suomikin taas antaa. Monta kanavaa siis on käytössä, mutta tilanne vain pahenee.
Mm. Saksan uutiset kertovat siitä, että euron lähtölaskenta on käynnissä. Eurooppa ja Suomikin selviää, mutta syvän montun kautta.

Euro-asioita ei käsitelty lainkaan hallitusneuvotteluissa. Ne hoidettiin muissa pöydissä. En päässyt niistä sanomaan sanaakaan, koska niistä ei edes keskusteltu. Kantani oli kaikkien tiedossa ja se on ollut koko ajan sama keväästä 2010 alkaen ja on edelleen. Pidin ja pidän vaalilupaukseni, vaikka kansa ei luottamusta antanutkaan.

En ollut hallitusneuvotteluissa päättävässä asemassa. Olin elinkeinoryhmän avustava neuvottelija ja puoluesihteeriryhmässä keskustelemassa (ilman tulosta) vaalijärjestelmästä. En kuulu eduskuntaryhmään, en puoluehallitukseen enkä puoluevaltuustoon, en edes puheoikeudella. Ne tekivät päätökset. On syytä pysyä totuudessa.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Olisi kiva tietää minkä maan papereita EKP on ostanut.Kuka puhuikaan läpinäkyvyydestä?Onkohan pukki pantu kaalimaan vartijaksi?

Toimituksen poiminnat