Iloa, eloa ja älyä! Kansamme parhaaksi!

Valoja ja varjoja Kataisen yllä

Raamisopimus oli hyvä saavutus. Keskusjärjestöjen valtakunnalliset päälinjat ja niiden sisällä alakohtaiset ja osin paikalliset sopimukset. Siinä on hyvä lähtökohta sopimusyhteiskunnalle, joka on aina parempi kuin riitayhteiskunta.

Ongelmia malli ei poista. Matalapalkka-alat ja ns. naisalat jäävät yhä jälkeen, kun korotukset tehdään prosenttipohjalta. Suuria johtajia ja pääomatuloja sopimus ei koske. Tuloerot eivät kapene.

Oma suuri kysymyksensä on se, kestääkö yhteiskuntamme niinkään suuria palkankorotuksia ja valtion menojen lisäyksiä, mitä raamin puitteissa ja hallituksen paketissa sovittiin. Mutta se oli sopimisen edellytys ja siksi sen kanssa on elettävä.

Maaliskuussa  - viimeistään -  Kataisen hallituksen yllä on varjoja. Näillä näkymin raamisopimuksesta riippumatta on valtiontalouden menokehykset rakennettava neljäksi seuraavaksi vuodeksi. Ne kehykset sanelee pitkälti ulkoiset tekijät. Armottomasti.

Talous hiipuu, työttömyys kasvaa, velkataakka rasittaa, korot nousevat ja julkisen alan palkkamenot kohoavat. Näin toteavat talousennustajat. Eivätkä liene väärässä.

Kataisen oikeisto-vasemmisto-hallituksen on löydettävä sopu menoista ja tuloista. Vasemmisto ei suostu menoleikkauksiin, oikeisto ei suostu veronkorotuksiin. Molempia tarvitaan ja aika reippaasti. Taipuvatko kaikki kuusi puoluetta hallitusohjelman mittavaan remonttiin, annettuista lupauksista luopumisiin ja kansan "kurittamiseen"?

Kataisen hallituksen taival on puolivälissä jo nyt, vaikka on vasta vajaa puoli vuotta vanha. Mitä sitten? Uusi hallitus, joka leikkaa ja verottaa vai uudet vaalit, jotka eivät juuri mitään muuta?

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Hyvä Toimi. Kyllä sulla on sana hallussa, sä olet hyvä oppositiopoliitikko.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Kerrohan Toimi kokeneena politikkona,kun kokoomuksen ajama linja todetaan fiaskoksi ja itseasiassa lamaa syventäväksi niin mitä se vastuunkantaminen sitten on?

Mitä sillä vastuullisuudella voidaan tarkoittaa?

Kuten Sauli Niinistö sanoi..hän ottaa vastuun euroon menemisestä,kun todetaan koko euro käyttökelvottomaksi niin miten hän kantaa vastuun?

Kovasti puhutaan aina vastuullisuudesta jne.. mutta en vielä tiedä mitä se tarkoittaa,koska moista en ole nähnyt poliitikoilta tähän päivään mennessä.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Asettumalla presidentti-ehdokkaaksi. Presidentillähän ei ole juuri sanan valtaa EU-asioissa! Näinkin voi "vastuuta" kantaa.
Toinen hyvä esimerkki on Paavo Lipponen. Siinä meillä kaksi reipasta vastuun kantajaa. Kansalla on onneksi tammikuussa tilaisuus sanoa mielipiteensä.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Lipponen, Niinistö ja Haavisto olivat ministereinä 1997-98, kun Suomi vietiin tiedonannolla euroon. Nyt Sdp, Kokoomus ja Vihreät ovat palkinneet nämä herrat presidenttiehdokkuudella.

Palkitseeko kansa heistä jonkun tasavallan presidentiksi valitsemalla 160 000 euron palkkiolla ja - onneksi - vähäisellä vallalla?

Arja Alho ja Matti Aura erosivat ministerin tehtävistä tehtyään jotain sellaista mitä eivät kokeneet viisaaksi. (Tosin väitetään, että Lipponen "uhrasi" Alhon), kun halusi vapauttaa Sundqvistin oikeuden määräämistä korvauksista.

Kansanedustaja ei voi erota eikä häntä voida erottaa, vaikka tekisi pahoja mokia, ellei hän saa oikeudessa ehdotonta tuomiota. "Tuomio" tulee vaaleissa, jos asettuu ehdolle. Se on sitä poliittista vastuuta!!!!

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Eli siis ei mitään vastuuta,jos salataan vaikka päätökset kuten 90-luvun lamassa..Miten äänestäjät voi tietää?

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Kiitos Toimi.Olin unohtanut Haaviston. Siinä meillä on sitten troikka vastuunkantajia. Toivottavsti kansalla on riittävän pitkä muisti tässä asiassa.

Toimituksen poiminnat