Toimin nasta! Asiaa

Valinnan hetki - kuka paras Mäntyniemeen?

Tunnen kaikki kahdeksan presidenttiehdokasta erittäin hyvin. Entisiä työkavereita vähintään neljän, enimmillään 20 vuoden ajan. Hienoja persoonia kaikki. Lyhyt arviointi sallittaneen.

Pienten puolueiden ehdokkailla on korkea kynnys saavuttaa uskottavuus. Paavo Arhinmäki, Eva Biaudet ja erityisesti Sari Essayah ovat lahjakkaita henkilöitä. Tästä huolimatta heidän onnistunut vaalityönsä on pääasiassa oman ja ehkä puolueensa tulevaisuuden rakentamista.

Pekka Haavisto on poikkeus. Hänen puolueensa on melko pieni, mutta henkilönä omien ominaisuuksiensa kuten asiallisuuden, rauhallisuuden ja ulkoisen olemuksensa ansiosta hän herättää luottamusta. Toisaalta muiden ehdokkaiden, erityisesti Soinin ja Väyrysen, keskinäinen kilpailu sekä Arhinmäen ja Biaudet heikko uskottavuus, antavat tilaa ja saumaa uusliberaalille kaupunkilaiselle. Haavisto on oikeaan aikaan oikeassa paikassa kuten Elisabeth Rehn vuonna 1994. Vihreä Haavisto on yllättänyt, vaikka hänellä rasitteitakin on.

Paavo Lipposella on kokemusta ja johtajuusnäyttöjä valtavasti. Hän on mukava kaveri, minkä olen saanut henkilökohtaisestikin kokea. Kerran hän lupasi esittää minulle neuvoksen arvonimeä erään aloitteeni johdosta. Lipposta rasittaa kuitenkin iän lisäksi tähän aikaan sopimaton äärimmäinen EU-into, jota ay-väkikin vierastaa. Häntä rasittavat myös taitettu eläkeindeksi ja kansaneläkkeen pohjaosan leikkaus melko pienituloisilta eläkeläisiltä. Yli miljoona eläkeläistä muistaa ostovoimansa leikkaukset. Niinistö ja Haavisto ovat vastuussa samoista hankkeista, mutta taakan kantaa Lipponen. Myös Lipposen hallitusten veropolitiikka ja valtionyhtiöiden yksityistäminen muistetaan oikeistolaisuutena, mikä vie häneltä ay-väen tukea. EU-into ja ay-suunnan vieroksunta uhkaavat kompastuttaa komean Lipposen.

Sauli Niinistö ei tee itsestään numeroa. Hän ei viettänyt suuria 50- eikä 60-vuotisjuhlia eikä seurapiirihäitä. Vaatimattomuutta korostaa salaperäisyys, joka näkyy usein vaikeaselkoisena sanankäyttönä. Tiukka ja hieman tyly käytös ei kuitenkaan ole ilkeyttä, mutta saattaisi aiheuttaa ongelmia esimerkiksi hallituksen kanssa. Kun Lipponen puhemiehenä ei valtion varoja säästellyt, oli Niinistö sitäkin nuukempi. Kirjojensa tuoton sopivaa lahjoittamiskohdetta hän kyseli minulta ja ohjasi ne hyvään tarkoitukseen. Voi olla, että presidenttinä Niinistö keräisi ympärilleen hyvin pienen ja tiiviin kokoomuspoliitikkojen joukon. Tämä saattaisi johtaa politiikankin kapea-alaisuuteen. Kansainväliset suhteet eivät liene niin laajat kuin esimerkiksi Lipposella. Mutta tehtävät opettaisivat.

Paavo Väyrysen kanssa olin yhtä aikaa ministerinä ulkoministeriössä vajaan pari vuotta. Kerran hän moitti minut ankarasti. Mutta myös kehui siitä, että ratkaisin vaa'ankieliasemassa hallituksessa Suomen ulkopolitiikan uuden peruslinjan hänen mielensä mukaisesti. Väyrysellä on ylivertainen kokemus, mutta tiukassa paikassa hän ei kuitenkaan ollut niin vahva ja kaukonäköinen kuin olisi voinut olettaa. Esko Aho määritteli hallituksen linjan vuonna 1991, kun presidentti Koivisto ja ulkoministeri Väyrynen jahkailivat eivätkä sitä löytäneet. Luonteeltaan Väyrynen ei ole yhteispelin pelaaja. Perustuslain edellyttämä yhteistoiminta hallituksen kanssa saattaisi olla vielä vaikeampaa kuin Niinistöllä. Jäähän hänestä nyt ainakin kuitenkin hauskan miehen maine. Pelastaako hän itseään jyrkästi vastustaneen puolueensa syvästä ahdingosta, on mielenkiintoinen kysymys.

Timo Soini on jättänyt populismia sivuun ja on esiintynyt pääosin rakentavana ehdokkaana luoden näin vastuullista kuvaa tulevaisuutta varten. Aivan tosissaan hän tuskin edes presidentiksi pyrkii, mikä merkitsee sitä, että äänimäärä voi jäädä viime kevään "jytky-tuloksesta". Perussuomalaisten kannattajat eivät halunne menettää puheenjohtajaansa ainakaan vielä Mäntyniemeen ja osa äänestäneekin tämän mukaisesti. Hän on kuitenkin saanut paljon aikaan sekä Suomen politiikassa että koko Euroopassa, enemmän kuin yksikään hallituspuolue. Kansantajuinen puhe kaikuu kauas sorateidenkin varsiin asti. Olin hänen kanssaan vaalikauden 2003-07 suuressa valiokunnassa, jossa teimme tiivistä yhteistyötä EU-politiikassa. Kun edeltäneiden kahdeksan vuoden aikana valiokunnassa ei oltu äänestetty kertaakaan, me veimme näkemyksemme äänestyksiin asti. Rohkeutta erinomaisen ystävälliseltä ja hyväntahtoiselta entiseltä europarlamentaarikolta ja nykiseltä ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajalta ei puutu.

Meillä on monta hyvää ehdokasta presidentin virkaan. Valtaa presidentillä on turhan vähän kuten presidentti Mauno Koivisto totesi. Olin ns. Taxellin komiteassa jäsenenä ja vastustin vallan niin suurta riisumista kuin mihin mentiin. Perustelin kantani eriävässä mielipiteessäni samantapaisesti kuin Koivisto nyt. Mutta näin mennään, koska eduskunta on perustuslain tällaiseksi säätänyt.

Nyt kaikki äänestämään -  ei gallupien mukaan, vaan sen minkä kukin kokee oikeaksi ja isänmaan etujen mukaiseksi!

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän kaikupohja kuva
Teemu Roni

Tiedämme molemmat, Toimi Kankaanniemi - kuka (4) on paras tehtävään.

Käyttäjän petrisalo kuva
Petri Salo

Kiitokset Toimille hyvästä katsauksesta. Mielenkiintoista onkin nähdä sunnuntai-iltana mikä ennusteista toteutui.

Kenen ehdokkaan kannattajat äänestävät sankimmin ratkaisevat kakkoskierrokselle menijän. Niinistön ykkössijakin saattaa mennä tiukille.

Tässä tuoreessa gallup-kuvassa on hyvää osviittaa siihen, mitä tapahtuu, jos suomalaiset lähtevät sunnuntaina sankoin joukoin liikkeelle. Ja menevät vielä äänestämään.

"Kansan Gallup yllättää!"
https://twitter.com/Suomi2017/status/1604240323726...

Mitä enemmän äänestysprosentti jää alle 80 prosentin sitä enemmän toteutuvat ilmatilaan tupsutellut kallupit. Siksi tällainen lähestymiskulma aiheeseen.

Pentti Hilkuri

Oivaa analyysiä. Olisin tosin odottanut kokeneelta kansan palvelijalta (jota totisesti olet) hieman tarkempaa sihtiä muutamissa asioissa.

Haaviston suhteen jätit ilmaan epämääräisen syytteen " rasitteitakin on", erittelemättä niitä sen kummemmin.

Lipposen suhteen menit jo muunnellun totuuden puolelle väittämällä "Yli miljoona eläkeläistä muistaa ostovoimansa leikkaukset." Ei takuulla muista yli miljoonaa eläkeläistä. Meillä jää eläkkeelle kaikkien aikojen varakkain eläkeläisryhmä, ei toki kaikki, mutta keskimäärin.

Niinistön kaveripiirin vaikutusta Suomen politiikan muuttumiseen kapea-alaiseksi mielestäni liioittelet.

Väyrysen analyysistä olen pitkälle samaa mieltä.

Soinin arvio menee kenties eniten metsään. Soini on pitkälti käyttänyt populismin paukkunsa, asiakysymyksissä hän ei pärjää. Lisäksi on erittäin arveluttava sanoa, että Soinin kannattajat olisivat niin kaukonäköisiä ja itsevarmoja, että eivät kehtaa valita häntä nyt presidentiksi, koska hänellä on käyttöä muissa poliittisissa tehtävissä.

Valinnan hetki. Itse karsin ensin kaikista haitallisimmat ehdokkaat pois presidentin tehtävään. Tehtävistä tärkein on johtaa Suomen ulkopolitiikkaa. Siinä yksioikoinen suhtautuminen tai oma uskonnollinen vakaumus jopa estää kyseistä henkilöä toimimasta valitun tehtävän mukaisesti. Tästä syystä karsin ensin pois Essayahin ja sitten Soinin.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Kaikkia ajatuksiani en voinut kirjoittaa, kun jutusta jo tuli liiankin pitkä lukijoiden kannalta. Lisäksi näkemykseni ovat subjektiivisia, joskin kaikkien ehdokkaiden erittäin hyvään tuntemukseen perustuvia.

Haaviston "rasitteet" ovat mm. vihreys, sivarius, koulutus. Tuskin hän myöskään olisi monenkaan äidin ihannevävy. Mutta korostan, että hän on hieno persoona.

Viime kevään eduskuntavaaleissa kaikkialla eläkeläiset vaativat ns. taitetun indeksin korjaamista ja myös kansaneläkkeen pohjaosan leikkauksen eläkeläiset muistavat. Meillä on yli 1,4 miljoonaa eläkeläistä, joista yli miljoonaa nuo koskevat. Lipponen ja sdp kantavat näistä raskasta taakkaa, vaikka Niinistö ja Haavistokin ovat vastuullisia. Kun Lipposen EU- ja europolitiikka on yksioikoista jyräämistä, ei ihme, että äänestäjät pohtivat vaihtoehtoja. En arvostele Lipposta henkilönä, vaan hänen harjoittamaansa oikeistolaista politiikkaa.

Niinistön tietty kapea-alaisuus on tosiasia. Hänellä ei ole laajoja ystäväpiirejä. Se on etu, mutta myös ongelma.

Väyrysen osalta voi todeta, että hän oli viime hallituksessa ministerinä täysin hiljaa EU- ja euroasioista. Nyt hän on niistä täysin eri linjalla ja myös puolueensa johdon kanssa sukset ristissä. Johdonmukaisuus puuttuu ja uskottavuus horjuu.

Soini on ollut johdonmukainen. Hän on samalla linjalla kuin puolueensa. Selvästi Soini on jättänyt populismin syrjään ja rakentaa asialinjaa. Tämä voi viedä äänestäjiä, mutta luo kestävää pohjaa tulevaisuuteen.

En kritisoi ketään ehdokasta asiattomasti. Toki esittämäni luonnehdinnat sisältävät latauksia, jotka eri tahoilla luetaan kehuiksi tai moitteiksi.

Käyttäjän MattiPihkala kuva
Matti Pihkala

Toimilta kiintoisa ja omiin kokemuksiin perustuva analyysi ehdokkaista.
Pentti: "Valinnan hetki. Itse karsin ensin kaikista haitallisimmat ehdokkaat pois presidentin tehtävään."

Itsekin joudun ensimmäisellä kierroksella tällaiseen vaalitaktiseen kikkailuun isänmaan edun nimissä menemään . Haluan karsia kaikkein haitallisimman ehdokkkaan (Paavo Väyrysen) pois ja siksi joutunen äänestämään toiseksi haitallisinta, joka kalastelee samoilla äänestysvesillä.

Käyttäjän veehoo kuva
Viljo Heinonen

Paras Mäntyniemeen on Paavo Lipponen. Kannastaan epävarmoja on niin paljon, että he voivat nostaa Niinistöä vastaan toiselle kierrokselle kenet tahansa. Lipponen on kuitenkin ainoa, jolla on Niinistöä vastaan aito pärjäämisen mahdollisuus. Kaikissa muissa tapauksissa toinen kierros on lähinnä muodollisuus. Epävärmat riittävät muuten siihenkin, että Niinistö valitaan suoraan ensi kirroksella. Toivon ja uskon, että Lipponen yllättää.

Toimi unohtaa sopivasti, että Lipposen hallituskausilla maan talaous tasapainotettiin ja enemmänkin. Siitä tuli ylijäämäinen. Lippsen kaudella työttömyys alena 300 000 hengellä, mikä sinällään oli valtava tulonsiirto kaikkein köyhimpien hyväksi ja koko valtakunnan hyödyksi. Mitäpä näistä vähistä. Paha kello kauas kuuluu. Sen Toimikin tietää.

Käyttäjän Tkope kuva
Tommi Jalava

Jotta pääsemme Niinistöstä, tulisi äänestää Lipposta! =) Sillä tiellä sutta kun paettiin, niin tulikin karhu vastaan. En ymmärrä, miksi edes kukaan demari pitää Lipposta vaihtoehtona Niinistölle. Molemmat ajavat suurteollisuuden etuja sekä pääomien ja poliittisen vallan keskittymistä yhä harvempien käsiin. Onneksi galluppien mukaan tämä on huomattu myös demareissa. Ilmeisesti ainakin Tuomioja.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Holkeri ja Liikanen Koiviston käsiohjauksella ajoi Suomen lamaan väärällä finanssipolitiikalla ja rahamarkkinoiden hallitsemattomalla vapauttamisella. Markka pakkodevalvoitiin voimakkaasti 1991-92 (mm SAK:n tosiasiallisella tuella) ja siitä syntyi pohja viennin voimakkaalle vedolle 1994 alkaen. Ahon hallitus panosti insinöörikoulutukseen ja loi näin pohjan Nokian nousulle. Yhdistelmä, devalvaatio ja insinöörikoulutuksen luoma osaaminen, loi 200-300 000 työpaikkaa, ei Lipposen hallitus siinä ollut merkittävä tekijä. Lipponen ja Niinistö ajoivat köyhät kyykkyyn runnoessaan Suomen kehnoon euroseuraan Kreikan ja muiden hulttiomaiden kanssa leikkaamalla pientenkin eläkkeiden kertymiä ja perusturvaa, mutta samanaikaisesti Lipposen hallitus salli valtionyhtiössäkin hurjan optiosaalistuksen, myi pilkkahintaan parhaat valtionyhtiöt, suosi rikkaita verotuksessa ja avasi terveydenhuollon yksityiselle saalistukselle.

Kansa muistaa ja se näkyy gallupeissa ja ehkäpä sunnuntai-illan tuloksissakin.

Lipponen on määrätietoinen ja kansainvälisen tason johtaja, mutta tuskin kelpaa Suomen kansan enemmistölle presidentiksi. Eläkeläiset ja duunarit kavahtavat.

Pekka Heliste

Niinistö, Lipponen ja Väyrynen ovat liian vanhoja

Yritysjohtjat jäävät eläkkeelle jo 60+ vuotiaina, kun työ on kuulemma liian raskasta iäkkäämmälle.

Nämä veijarit aikovat aloittaa vasta tuossa iässä

Onkohan presidentin virka sen verran köykäinen, että sopii eläkepäivien harastukseksi

Mäntyniemi on kallis vanhainkoti. Rollaattoriin voi hankkia kissankilvet ja maakuntamatkat sujuvat sentään halvalla

Jouko Piho

Pekka Heliste

Enpä olekaan pitkään aikaan lukenut noin ikärasistista syrjintäkirjoitusta.

Yli 60-vuotias tai jopa yli 70-vuotias ei ole ikänsä takia sopimaton presidentin tehtävien hoitamiseen. Presidentti Paasikivi oli yli 80-vuotias presidenttinä ollessaan. Ei tehtävien hoito ole kiinni iästä vaan kyvystä ja kokemuksesta. Ja tätä kokemusta ja sen tuomaa viisautta ei taas nuoremmilla ole. Uhoa voi taas olla sitä enemmän.

Kaikki on kiinni terveydestä. Jos henkilö on eläkeikäisenäkin hyväkuntoinen ja henkisesti vireä, niin juuri silloin hän on sopivin hoitamaan kansakunnan johtajan tehtäviä, kun päivän politiikan paineet ovat jo takana päin. Tällöin puoluepolitiikan intohimoista vapaa ihminen voi olla paremmin kaikkien suomalaisten palveluksessa, koko Suomen presidenttinä suuren elämänkokemuksensa pohjalta.

Olen sitä mieltä, että presidentiksi ei pidä valita liian nuoria ja kokemattomia ihmisiä. Tässä suhteessa esim. Paavo Arhinmäen ehdokkuus muka päästä maan isäksi on täysin järjetön ja naurettava yritelmä. Eihän nyt koko maan henkiseksi johtajaksi pidä valita mitään alle 40-vuotista tyyppiä, joka juuri vähää aiemmin riehui Asem-mielenosoituksissa ja Itsenäisyyspäivän presidentinlinnan juhlien vastaisissa mielenosoituksissa.

Eihän tietysti Arhinmäkeä valita, mutta jo hänen ehdokkuutensa on rimanalitus Vasemmistoliitolta, ettei sieltä löytynyt ketään vanhempaa valtiomiestä presidenttiehdokkaaksi.

Pekka Heliste

Jos tavallinen ihmisen ei kelpaa enää +50-vuotiaana työelämään tavalliisn töihin niin täytyy hmetellä että poliitikot kelpaisivat paljon tärkeämpiin töihin iäkkäänä, kun vaatimustaso on paljon kovempi

Onhan USA:n johtoonkin valittu nuoria, siis johtamaan maailman suurinta supervaltaa

Obama oli 48 -vuotias kun valittiin presidentiksi
Tai Kennedy oli 43 -vuotias astuessaan virkaan

Muutenkin presidentin pitäisi kuvastaa yhteiskuntaa ja Suomi on ikärasistinen sanan täydessä merkityksessä. Työttömistä suurin osa on +50-vuotiata, samoin pitkäaikaistyöttömistä

Paasikiveä lainatakseni "Tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku"

Ja mitä tulee Paasikiven aikaan niin silloin Suomi ei vielä ollut ikärasistinen

Pekka Heliste

Ja pitää muistaa, että Lipponen, Niinistö ja Väyrynen kaikki nostavat eläkettä eli he ovat aitoja eläkeläisiä
Myös Niinistö, sillä oman ilmoituksen mukaan hän nostaa eläkettä EIB 2600 euroa kuussa

Olli Kankaanpää

Sauli Niinistön kaveripiiri on kuten sanoit suppea. Puuttuvat eturistiriidat ja ylimääräiset puuttuvat velvoitteet ovat asian hyvä puoli. Ja kuten sanoit, Timo Soinia perussuomalaisten kannattajat eivät halua nähdä presidenttinä, rivien välistäkin luettuna hänellä on vielä aikaa. Paavo Väyrynen joutui tietenkin hallituksessa ollessaan noudattamaan ennalta sovittua linjaa. Nyt "koira" on päässyt pannastaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset