Toimin nasta! Asiaa

Kepulaiset valitsevat presidentin - Sdp syvässä kriisissä

Pekka Haaviston ja Sauli Niinistön välinen kisa tulee olemaan hyvin tasainen. Lipposen ja Arhinmäen äänestäjistä valtaosa äänestää Haavistoa. Myös Biaudet'n äänestäjistä osa kääntyy vihervasemmiston suuntaan ja äänestää liberaalia Haavistoa.

Niinistö saa pääosan Soinin ja Essayahin äänestäjistä, mutta tämä määrä ei yksin riitä.

Ratkaisijoiksi tulevat Väyrysen äänestäjät eli kepulaiset. Heistä suurempi osa äänestää Niinistöä, mutta varsinkin Etelä-Suomen kaupunkilaiskepulaiset, joita on merkittävä määrä, kallistuvat Haaviston puolelle. Oikeistolainen markkinatalousmies ei heille kelpaa.

Varsinkaan Keskustan puheenjohtaja Mari Kiviniemi ja ehkäpä muukaan puolueen kärki ei halua tukea kokoomuslaista presidenttiehdokasta. Pääministeri on jo Kokoomuksesta. Esimerkiksi puheenjohtaja Kiviniemi on antanut osviittaa arvoistaan ilmoittamalla tukevansa sukupuolineutraalia avioliittolakia. Hänelle Haaviston homous, sivarius tai ylioppilastason koulutus ei ole ongelma eikä ole huomattavalle osalle muutakaan keskustalaisjoukkoa.

Kiviniemi, Väyrynen ja Kääriäinen jättivät täysin avoimeksi sen, kumpaa he suosittelevat äänestäjille eivätkä kertoneet edes omaa käyttäytymistään. Harkittu linja.

Keskusta hajoaa kahtia puolueista kaikkein selkeimmin. Tämän jakolinjan paikka ratkaisee, onko seuraava presidentti Pekka Haavisto vai Sauli Niinistö. Kepu on sittenkin presidentintekijä.

Toinen ratkaisijajoukko ovat ne, jotka jäävät kotiin.

Äärimmäisen katkera presidentinvaalien ensimmäinen kierros oli Sdp:lle ja sen mahtimiehelle Paavo Lipposelle. Murskaava lähtö politiikan areenalta. Vaikka Lipponen otti itselleen vastuun ja kehotti puolueväkeä yksimielisyyteen, on aivan selvää, että syvä kriisi on päällä. Se ei maton alle lakaisemalla poistu. Miten käy Urpilaisen ja hallitusyhteistyön?

Perussuomalaiset ja Vasemmistoliitto selviävät eteenpäin vaurioitta, vaikka olivatkin kisassa mukana puheenjohtajillaan.

Rkp ja KD saivat tuntea pikkupuolueen uskottavuusvaikeudet ja kyselevät, kannattiko lähteä omalla ehdokkaalla mukaan.

Suora henkilövaali on vaikea ja arvaamaton. Se nähtiin taas. Mutta onhan se mukava juttu, kun saa sivusta katsella - niin ja voittajille.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Helena Kamula

Toimi! Kepu ei ratkaise mitään, vaan suomen kansa!

Lauri Korhonen

Kepulaiset kääntävät vaakakuppia Haaviston eduksi?

Tarkoittaa että perussuomalaiset voivat ratkaista toiseen suuntaan.

Mitä tekee Kokoomus saadakseen perussuomalaiset äänet?

Harri Rautiainen

"Lipposen ja Arhinmäen äänestäjistä valtaosa äänestää Haavistoa."

Arhinmäen äänestäjistä valtaosa kyllä, mutta ei Lipposen. Lipponen sai vain kolmasosan SDP:n perinteistä äänestäjistä taakseen. Yli kolmasosa oli mennyt suoraan äänestämään Niinistöä, ja pienempi osa, vasemmistoliberaalit, Haaviston taakse. Ne, jotka nyt rohkenivat Lipposta äänestää, tuntevat Haaviston edustamat arvot kovin vieraiksi itselleen.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Ratkaisut voivat tulla aivan muualta. Ei tästä, mutta tästä suunnasta:
"Ei ratkaisua kriisiin, vaan kolme uutta eurobluffia"

http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2012/01/22/e...

Kaksi viikkoa on pitkä aika ja vielä on sekin mahdollisuus, että kakki lentää tuulettimeen oikein kunnolla.
Toisaalta näistä kahdesta kumpikaan ei pysty uskottavasti selittää mitä pitäisi tehdä jos näin käy.
Ja toisaalta luulen että EUn kriisin suhteen vasta maaliskuu on ratkaiseva, ehkä jopa huhtikuulle mennään ennenkuin homma leviää käsiin. Ja näinollen Suomen kansan zombie-äänestäjät heräävät joskus syyskuussa.

Eli tiedämme jo tänään, että silloin syksyllä meillä on presidenttinä joku selittäjä, ei toimija. Vaikka presidentillä ei liiemmin valtaoikeuksia olekkaan, niin kriisin hetkenä kansa kuitenkin odottaa, että hän kokoaa kaikki yhteen.
Mutta nämä...

Henry

Käyttäjän suomineitonen kuva
Natalya Nieminen

Kristillisten viime vuosien julkisesta homofobiasta maksetaan edelleen kova hintaa. Ei riittänyt ulosmarssi kirkosta, nyt äänestetään ehkä protestiksi jo presidentti?

Jatka vaan Toini, mitä enemmän metelöitte, sitä enemmän sataa ääniä Haaviston laariin - ottamatta lainkaan kantaan ehdokkaiden muihin ominaisuuksiin.

Jouni Haimi

Tai sitten tästä tulee ehkäpä myös osaltaan mittelö akselilla konservatiivi vastaan liberaali....

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset