Toimin nasta! Asiaa

Kiviniemen ja Urpilaisen huojuvat jakkarat - Kokoomuksella kortit

Suorana kansanvaalina pidetyt presidentinvaalit eivät koskaan ole olleet puoluevaalit. Eivät olleet nytkään. On varsin turha vetää liian yksioikoisia johtopäätöksiä puoluekannatuksiin. Ei Kokoomuksen kannatus ole 37% eikä Sdp:n alle 7%. Tulevat puoluekannatusmittaukset osoittavat, että muutokset puolueiden välillä ovat enintään 1-3%-yksikön rajoissa, jopa vihreiden osalta.

Muutamalle puoluejohdolle käyty presidentinvaalien ensimmäinen kierros on kuitenkin vakava paikka. Saattaa olla, että tulevien puoluegallupien myötä puheenjohtajien huterat jakkarat heiluvat entistäkin herkemmin.

Paavo Väyrynen teki väkevän vaalityön ja nosti oman kannatuksensa korkealle, melkein finaaliin. Hänen viestinsä oli selkeä EU- ja eurovastaisuus ja konservatiiviset arvot kuten "maa tarvitsee isännän - ja emännän".  Nykyinen Keskustan puoluejohto, joka vastusti jyrkästi Väyrysen ehdokkuutta, on euromyönteinen ja arvoiltaan liberaali. Lyhyesti sanottuna Väyrynen mittasi Keskustan kenttäväen linjan ja arvot. Ne vastaavat hänen omiaan ja ovat kaukana Mari Kiviniemen ja muiden puoluejohdossa olevien linjaa. Jos Keskusta haluaa nousta jaloilleen viime kevään rytkystä, puolueen linjaa on muutettava. Pystyykö Kiviniemi pienen joukkonsa kanssa tähän ja vieläpä uskottavasti ja haluaako edes? Kohtalon kysymykset joko puolueelle tai sen nykyjohdolle. Joko puolueen linja muuttuu tai Kiviniemi lähtee?

Sdp:ssä tilanne on yhtä ankea, joskin asetelma erilainen. Paavo Lipponen jyräsi äärimmäisellä EU- ja euroinnollaan kentällä, mutta ei saanut joukkoja syttymään. Tuli valtaisa romahdus. Jutta Urpilainen on vakuus- ja yksimielisyysvaatimuksillaan osoittanut eurokriittisyyttä vastoin Lipposen ökylinjaa. Urpilaisen linja voi pelastaa puolueen, kun Lipponen nyt on historian mies. Ongelma Urpilaisella onkin hallitusyhteistyö vahvan Kokoomuksen kanssa. Oikeisto sai lisää yliotetta. Se määrää ja Sdp Vasemmistoliiton kanssa makaa kanveesissa. Kuinka kauan kenttäväki pysyy hiljaisena? Urpilaisella on mahdoton tilanne edessä?

Jos Sauli Niinistö voittaa presidentinvaalien toisen kierroksen, Kokoomuksella on pääministerin ja presidentin paikka. Sopivan tilaisuuden tullen, vasemmistopuolueiden heikkouden tilan aikana, pääministeri voi eduskuntaryhmiä kuultuaan ehdottaa saunan lauteilla kaverilleen Saulille, että hajotapa eduskunta ja pannaan pystyyn uudet eduskuntavaalit. Kokoomuksen rahoitus ja organisaatio on kunnossa presidentinvaalien jälkeenkin. Muilla puolueilla, Ps:a lukuun ottamatta, talous on kuralla. Ja ennen kaikkea poliittinen ahdinko sisäisten ristiriitojen myötä rassaava.

Eurokriisi ei ole ohi, päinvastoin se pahenee päivä päivältä. Raimo Sailas latasi pöytään viiden miljardin euron menoleikkaus- ja veronkiristysvaatimuksen. Siihen ja varsinkin leikkauksiin Kokoomus tarvitsee uskottavampia kavereita kuin vasemmistopuolueet ovat. Siksi voi olla, että vaikka presidentinvaalit ovat henkilövaalit, ne laukaisevat kokonaan uuden sisäpoliittisen tilanteen. Vappuun mennessä nähdään.

Toivottavasti ulkopolitiikka ei ole rempallaan, esim. Venäjän suuntaan, jos ja kun sisäpolitiikka onkin.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Mielenkiintoista on. Mitähän kaikkea tässä tullaan näkemään tämän tulevan kevään ja kesän aikana. Luulisi, että vasemmistoliiton ja demareiden kannattajilla alkaa pikkuhiljaa kiehua kannatuksen hiipuessa. Onkohan perussuomalaiset vallanneet ammttiliitot Putkosen johdolla, kun siltä suunnaltakaan ei oikein vetoapua heru? Ei ole helppoa vasureillamme, ei. Röyhkeyttä heiltä ei ainakaan puuttunut suuruuden aikoina. Muistan kun minullekin uhosivat aikoinaan, että vennamolaiset pitäs hirttää. Oli nuo kauheita aikoja. Toivottavasti täällä ei sentään enää isänmaallisia suomalaisia ihmisiä uhata hirttämisillä.

Käyttäjän saarinenj kuva
Juhani Saarinen

Ompahan aikoihin eletty julkinen talous kyntää syvällä suossa, vaikka ollaan hiekkaharjun päällä.?
Milloinkahan politiikan napamiehet myöntää sen että ei se EU jäsenyys tuonut sitä paljon puhuttua onnea ja vakautta, vaikka Lipponen sitä pressan vaalikiertueella yritti kaikintavoin tuoda esiin.
Kokoomus mennä porskuttaa että rapalentää ainakin köyhänkansan niskaan, porvripolitiikan tekoon on yrittänyt kepulaiset ja demarit, mutta miten on käynyt taitaa kannatus mennä lopullisesti kummaltakin aatesuunnalta, kyllä se vanha sanonta pitää kutinsa, että suutari pysyköön lestissään.
Katainen puhuu suureen ääneen hyvinvointivaltiosta, missähän se sellainen valtio on,?leipäjonot pitenee yleinen pahoinvointi lisääntyy perhe väkivaltoineen lasten huostaanottoineen vanhusten huonoine hoitoineen, tämäkö on se Jyrkin kehuma hyvinvointivaltio.?

Reijo Tossavainen

Toimilta asiallinen arvio. Itse kuitenkin otaksun, että hallituskriisi on todellisuutta kunnallisvaalien jälkeen. Toki sitä ennenkin on voimakasta kitinää.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Reijo, en lähde kiistelemään hallituksen elinajasta, mutta arvioni on, että liitokset ovat ankaralla koetuksella koko kevään. Pelko vaaleista voi pitää Sdp:n ja Vasemmistoliiton nöyrinä loppusyksyyn asti ja kunnallisvaalit laukaisee tsunamin, jota ei Urpilainen ja Arhinmäki hallitse.

Aimo, en nyt aivan ymmärrä, mitä tarkoitat. Perustuslain 26 §:n mukaan "tasavallan presidentti voi pääministerin perustellusta aloitteesta ja eduskuntaryhmiä kuultuaan sekä eduskunnan ollessa koolla määrätä ennenaikaiset eduskuntavaalit toimitettavaksi". Näin se menee. Perusteltu aloite voinee olla hallituksen/eduskunnan haluttomuus tehdä riittävän suuria, Kokoomuksen vaatimia menoleikkauksia. Eduskuntaryhmien kuuleminen lienee muodollisuus - kuullaan, mutta vastustusta ei oteta huomioon. Vaalit on pääministerin ja presidentin käsissä eli Kokoomuksella, jos Niinistö voittaa 5.2.2012.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Kun Kokoomus maaliskuussa vaatii menoleikkauksia, ei vasemmiston kannata siinä kohden heittää pyyhettä kehään, vaan jo pelkästään oman painoarvonsa ja äänivaltansa vuoksi vaatia vastineeksi myös tuloveron progression kiristämistä keskituloisten ja rikkaiden osalta, lopultakin kääntäen jo kaksikymmenvuotisen tasaverokehityksen suunnan. Vaikka Kokoomus kuinka olisi esitellyt tätä kynnyskysymyksenä, niin he eivät voisi uusintavaalejakaan varten kovin puhtaasti puolustella äänestäjille viattomuuttaan budjettineuvotteluiden kariutumisesta. Hallitustyö vaatii kaikilta osapuolilta vastuuta, kompromissihalua ja uhrautumisia.

Olen itse veikannut omissa aiemmissa blogikirjoituksissani, että Kokoomus saa SDP:n kanssa vanhasta kokemuksesta asiat vielä soviteltua, joskin jotakin teatraalisia eleitä siinä molemmin puolin nähdään, mutta Vihreitä ja Vasemmistoliittoa vastaan on tosi kyseessä. Muistetaan sellainen Kokoomuksen kannalta ikävä pikkuseikka, ettei sillä ole yhdessä SDP:n ja RKP:nkään kanssa eduskuntaenemmistöä. Kahden suurimman puolueen ja RKP:n yhteisen enemmistön puuttuminen on harvinaista.

Tuomo Kankkunen

Toimi vaan uskollisesti jatkaa pelotteluaan.

Ei siitä ole kovinkaan pitkää aikaa, kun hän peljätti "yhteiskuntarauhan järkkymisellä"

Jäämme mielenkiinnolla odottamaan kunnallisvaalien ehdokasasettelua.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Pelottelua.... Mikä oli pelottelua?

Jos/kun Sailaksen resepti joudutaan ottamaan käyttöön niin on yhteiskuntarauha vaarassa. Yhä useammassa euromaassa on jo merkkejä tällaisesta. Eriarvoisuuden kasvulla on raja. Toivottavasti näin ei tapahdu, mutta järkevä varautuminen on viisautta.

Mitä sanoikaan Sauli Niinistö tänään - kasvavasta syrjäytymisestä. Siinä piilee yksi aihio.

Jyri Terttu

Aikamoin riski Kokoomuksellekin uudet vaalit olisivat. Oma kannatus voisi säilyä mutta jos vasemmalta valuisi ääniä oppositiopuolueille, uuden hallituksen muodostaminen saattaisi olla tuskallista.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Tilanne näyttää euroalueen korkosijoittamisen kannalta kaaottiselta. IIF on jättänyt Kreikan kanssa neuvoteltaessa "viimeisen tarjouksen", jota taas Saksa ja IMF eivät kelpuuta. IMF:n vaatimus saada Kreikan velkataakka vuoteen 2020 mennessä laskemaan kriisin puhkomalle tasolle 120 prosenttiin bkt:sta.

Oletettavaa on, ettei europäättäjät vielä halua luovuttaa tuhoontuomittua EMU:a, vaan kertovat Kreikan olevan oikealla tiellä ja kannustavat (siis tekevät mafiatarjouksen) Kreikkaa puolittamaan sosiaaliturvan ja palkat, sekä nostamaan veroja tuntuvasti.

EU:n ansiokas talouskomissaari Olli Rehn sanoi 16.9.2011, ettei taantumaa tule. Tänään uutisotsikoissa lukee, että Rehnin mukaan Eurooppa on lievässä taantumassa.

Todennäköisesti siis europäättäjät tulevat siihen lopputulokseen, että Kreikalle pitää myöntää entistä enemmän hätäluottoja, joita voidaan pitää hyvänä mausteena meilläkin keväällä alkavaan vyönkiristelyyn. Se luo hyvää tunnelmaa inflatoristen paineiden vain kohotessa.

Käyttäjän Reino kuva
Reino Toivanen

En jaksa mitenkään uskoa, että Keskusta pystyisi nousemaan Kiviniemen johdolla. Puhhenjohtajan on siellä vihduttava, jos kannatusta meinataan kasvattaa. Joko Väyrynen tai Pekkarinen.

Mitä taas hallituksen tuolien tukevuuteen tulee, siihen tuo esimerkiksi tämä muutos lisää epävarmuutta.
http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/2012/01/1......

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset