Toimin nasta! Asiaa

Pekkarinen Väyrysen asein Kiviniemeä vastaan - mikään puolue ei kestä "sisällissotaa"

Perjantain puoluekannatusluvut osoittivat yllättävän pieniä muutoksia, vaikka kyselyt oli tehty kiivaimman presidenttivaalitaistelun aikana aina torstaihin asti. Kevään mittaan luvut asettuvat liki sitä, mitä ne olivat viime syksynä. Presidenttihypetys haihtuu nopeasti, kuten on aina ennenkin tapahtunut. Sdp ja Ps eivät painu alle 10%:n puolueiksi eikä vihreät nouse lähes 20%:n puolueeksi.

Merkittävin gallupmuutos oli Perussuomalaisten kannatuksen aleneminen. Se oli odotettavissa, koska Keskustan Paavo Väyrynen hylkäsi oman puolueensa politiikan ja asettui täysin Ps:n linjalle eu- ja europolitiikassa ja myös kotimaan asioissa. Oli selvää, että Väyrynen valtavan vaalityön tehneenä vei Soinin ääniä. Kun Soini itse ei näyttänyt olleen aivan tosissaan, eivät Ps:n tukijat halunneet häntä äänestää. Se koitui Väyrysen eduksi. Väyrysestä huolimatta Keskustan gallupkannatus oli hieman laskenut edellisestä mittauksesta. Keskusta ei ole sama kuin Väyrynen.

Aiempi arvioni siitä, että Keskustan euromyönteinen ja arvoliberaali puoluejohto joutuu kiusalliseen tilanteeseen Väyrysen takia, toteutuu nyt. Mari Kiviniemi irtautui jo Väyrysen rinnakkaismarkkamallista. Tämä viestii siitä, että Keskusta palaa Vanhasen ja Kiviniemen hallitusten europoliittiselle linjalle ja hyväksyy entiseen tapaan hulttiomesti taloutensa hoitaneiden euromaiden velkojen takaajaksi. Muissakin asioissa Kiviniemi palauttaa puolueen aiemmille linjoille, ainakin yrittää sitä.

Mitä tekee Väyrynen? Iso kysymys. Mauri Pekkarinen jo ilmoitti lähtevänsä Väyrysen viitoittamalle kritiikin tielle ja varustautuu taisteluun päästäkseen puolueen johtopaikoille. Linjariita on jo valmis. Sen, minkä Väyrynen rakensi, muut nyt uhkaavat repiä. Tämä repiminen on Perussuomalaisten etu, jos he haluavat ja osaavat asiansa hoitaa järkevästi. Ääniä olikin lainassa vain Väyrysellä, ei Keskustalla.

Jokaisen puolueen pitäisi muistaa, että sisäiset riidat linjasta tai henkilöistä johtavat tuhoon. Reipasta keskustelua ja tuuletustakin tarvitaan, mutta ei pitkäaikaisia riitoja. Timo Soinilla tästä on katkerat kokemukset 1990-luvun SMP:sta. Ottaako hän nyt joukkoineen opiksi, sen näemme lähiaikoina.

Omalta osaltani en lähtenyt KD-puolueen sisällä taisteluun sen politiikan puolesta, jota edellisillä vaalikausilla puolue ja itse yksissä tuumin harjoitimme. Säästin puolueen "sisällissodalta" astumalla ulos sitoutumattomaksi. Näin oli parasta molemmin puolin.

Arvailuja on jopa siitä, että Paavo Väyrynen astuisi ulos Keskustan riveistä, jos puoluejohto ei jatka hänen menestyksellisesti auraamallaan uudella reitillä. Se vasta olisi jytkyjen jytky!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (36 kommenttia)

Jouko Piho

Luulen, että ainakin seuraavat vaihtoehdot ovat olemassa.

1. Paavo Väyrynen haluaa Keskustan puheenjohtajaksi ja hänet valitaankin puheenjohtajaksi ensi kesän puoluekokouksessa.

2. Sen jälkeen Väyrynen johdattaa Keskustan Suomen suurimmaksi puolueeksi, jolloin Väyrysestä tulee eduskuntavaalien jälkeen pääministeri.

3. Jos näin ei käy, saattaa tapahtua se mitä ei voi tapahtua ainakaan Arto Merisalon mukaan eli, että Väyrynen eroaa Keskustasta ja perustaa oman puolueen.

4. Sitten Väyrynen johtaa uuden puolueensa suureen vaalivoittoon tai ainakin toiseksi suurimmaksi puolueeksi.

5. Lopulta seuraavien eduskuntavaalien voittaja PS ja Väyrysen toiseksi tullut puolue, tai toistapäin, muodostavat vahvan arvokonservatiivisen keskustavoimien hallituksen, johon vielä KD tulee mukaan.

6. Tämä uusi hallitus kääntää Suomi-laivan kurssin täydellisesti toiseen suuntaan, kansallismielisessä ja isänmaallisessa hengessä, jossa henkisillä, hengellisillä ja yhteisöllisillä arvoilla on suuri merkitys ja jossa pidetään huolta koko Suomen kehittämisestä perinteisten arvojen pohjalta.

Aku Ankka

Aika jännittäviä visioita! Toivon parasta menestystä Väyrysen valitsemalle suunnalle, toteutuu se sitten Keskustassa tsi muualla. Mitäpä tuo Kiviniemi ja nuo muut kakarat ovat Väyryseen verrattuina, tuskin kelpaavat hänelle ovea avaamaan...

N N

Ihmeiden aika ei ole ohi jos näin. Paljon saa mennä eurorintamalla pieleen, että visio käy todeksi. Kaiken kaikkiaan Paavo on kyllä hyvä mies. Harmi, että keskusta ei näytä ottavan oppia virheistään.

Käyttäjän Reino kuva
Reino Toivanen

Kyllä persujen tulevaisuus on vahvasti sidoksissa Keskustan tulevaisuuteen, kuten Toimi sanoo.

Itse ennustan, että Pekkarisesta tulee Keskustan uusi puheenjohtaja ja he saavat kannatustaan vahvasti takaisin.

Se tietää hyvää sekä persuille, Keskustalle, että koko Suomen suunnalle EU-politiikassa. Jos Soini ei tupeloi, kuten hän viime aikoina on mielestäni tehnyt.

Reijo Tossavainen

Kyllä keskustan johdossa käy ovet tulevassa puoluekokouksessa. Pekkarinen on yksi tulijaehdokas. Myös Pohjois-Pohjanmaan suuntaan kannattaa katsella, esim. Rantakangas.

Toimilta jälleen harkittuja mielipiteitä.

Jukka Korhonen

Kumpihan linja on kepun äänestäjien enemmistön suosiossa, Marin vai Paavon? Ja nyt en puhu piirijohtajista.

Pekkarisen yllättävä veto voi antaa vihjeen tulevasta.

Jouko Piho

Jukka Korhonen

Tuo onkin vaikea kysymys.

Viimeksi Marin linja voitti, mutta hyvin menneen presidentinvaalikampanjan ansiosta Väyrynen voi olla hyvinkin vahvoilla uudeksi puheenjohtajaksi. Tiukka kisa voi tulla, jos nyt Väyrynen siis lähtee ehdolle.

Minusta olisi selvintä, että Väyrynen pyyhkisi pölyt kengistään, lähtisi ulos liberalisoituneesta Keskustasta ja perustaisi oman uuden puolueen.

Jukka Korhonen

"Minusta olisi selvintä, että Väyrynen pyyhkisi pölyt kengistään, lähtisi ulos liberalisoituneesta Keskustasta ja perustaisi oman uuden puolueen."

Iso osa kepun äänestäjistä on näin tehnytkin ja osaltaan synnyttivät nykymuotoisen Persun.

Jukka Korhonen

Paavo nousee seuraavissa eduskuntavaaleissa Kepun listoilta eduskuntaan.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Jouko

Marin linja "voitti" vain puoluekokouksessa Pekkarisen, mutta eduskuntavaaleissa viime keväänä Kepu jäi neljänneksi.

Paavo ei lähde puheenjohtajakisaan, mutta antaa tukensa jollekin nuoremmalle, joka palkkioksi tästä lupaa Paavolle kaiken, mitä Paavo pyytää.

Kunnallisvaaleissa Kepu pärjää kohtuullisesti, koska vielä maassa on 250 pientä kuntaa. Isoissa Kepu jää edelleen aika pieneksi.

Ratkaisevat on seuraavat eduskuntavaalit, jotka näillä näkymin pidetään huhtikuussa 2015. Ei ole Paavon aika enää silloin. Tämä huuma haihtuu.

Uutta puoluettakaan Paavo ei perusta. Ei se niin yksinkertaista ole ja sen hän tietää.

Sekä Lipposen että Väyrysen aika on ohi. Toisen kunniakkaasti, toisen ei. Politiikka on armotonta.

Jukka Korhonen

Paavo Väyrysellä on täydet mahdollisuudet nousta Lapin piiristä eduskuntaan.

Viime vuonna hän yritti Uudenmaan vaalipiiristä. Lapista olisi noussut.

Käyttäjän Sweep kuva
Kai Samanen

Auringonlaskun uhka leijuu kaikkien yllä. Syy siihen on varsin selvä. Suomen kieltä taitaa enää aniharva. Pelottelu ei pure, lupauksiin ei luoteta. Sisällissota on hyvä termi ja pätee muihinkin. Keskusta tuskin palaa EU linjoille, uskoisin. Traumat on jo sitä luokkaa ja sietokyvyn raja on saavutettu.
Politiikka on parhaimillaan joukkuepelaamista. Jos hävitään, jaksetaan uskoa pärjäämiseen jatkossakin. Kyse on viimekädessä aina yhteisistä asioita. Vivahteet vaan saattavat pistää vihaksi. Väärin pelattu.
Minun mielestä nyt olisi syytä pelata yhdessä maaliin joka tuo Suomelle voiton. Muuhun voidaan palata toisella vuosikymmnellä.
On asetettava yhteinen tavoite säilyttää esim. kunnat ja jopa palauttaa entiset. Ihan päin vastoin kuin nyt ajatellaan. Seuraavaksi voimme poimia brändityöryhän esityksistä ne oikeat ja toteuttaa ne. Tukea kaikkea pienyrittäjyyttä mikä suinkin on järkevää ja kannattavaa kaikin keinoin. Tehdä vanhenemisesta luonnollinen asia ja hoitaa toisiamme kunniakkaasti arvostaen.Tajuta kaikiessa, että eläkeläinen on voimavara eikä rasite. Eläkeikää voidaan laskea ja kannustaa tekemään silti töitä.
Tätä rataa.
Nykyinen sisällissota ei johda mihinkään. Tahtoa tarvitaan hyvät herrat.Prosenteilla ei rakenneta mitään.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Hajallaan ovat. Toisaalta ei se ole pelkästään Keskustan ongelma. Melko moni suomalainen ei toivoisi lisää vastuita, mutta ei myöskään eroa eurosta. Sen lisäksi, mitä saa lukea on EKP:n LTRO-operaatiot todettu "onnistuneeksi": katastrofi on kuulemma vältetty. Hyvältä tuntuu. Ongelma on siinä, että inflatorinen ruokinta näkyy viiveellä. Hieman pelottaa, mitä tästä seuraa vuoden loppupuoliskolla.

Tilannetaju on mielestäni pitkälti kateissa. Keskusta voi lähteä taistelemaan euromyönteisten kannatuksesta, mutta se taas tietää jo laajalla rintamalla osoittautuneeksi tukipakettilinjan valinneiden puolueiden kisaamista keskenään äänistä.

Eikä ongelma ole ratkennut mihinkään. Kaksi vuotta on kohta häärätty tapauksen ympärillä ja jo "autetut" maat ovat vain kahta huonommassa kunnossa. Kovaa vauhtia on kelkasta putoamassa muitakin.

N N

Katastrofi on vältetty toistaiseksi rahaa pankkeille pumppaamalla. Se ei kuitenkaan ratkaise etelä-euroopan talouden tehottomuusongelmia, josta koko kriisi johtuu. Niin suuria määriä rahaa ei voida painattaa ilman ongelmia, että siellä suunnalla selvittäisiin veloista. Kreikka on varma tapaus, se menee nurin ennemmin tai myöhemmin. Muu etelä-eurooppa kiikkuu jyrkänteen reunalla. Maailmantalouskin on hidastumaan päin. EKP:kään ei pysty korjaamaan tehottoman talouden tuomia ongelmia. Eli ei hyvältä näytä.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Sitoutumaton ei ole vappaa, vappaa voi sitoutua ja kulkea sinne, minne itte aattelee parhaaksi. Vappaa on vain umpihanki, niin sano Hellaakoski.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Näin puhhuu pelin vanki: "Omalta osaltani en lähtenyt KD-puolueen sisällä taisteluun sen politiikan puolesta, jota edellisillä vaalikausilla puolue ja itse yksissä tuumin harjoitimme. Säästin puolueen "sisällissodalta" astumalla ulos sitoutumattomaksi. Näin oli parasta molemmin puolin."

Käyttäjän RikuMaki kuva
Riku Mäki

Kiviniemi on ehkä vastenmielisin kaikista poliitikoista. Varsinainen käärme.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Pura naisvihasi muualle. Van Rompuy on namusetä, mutta Wijsenbeek ei tästä pidä.

Käyttäjän jukkatuunanen kuva
Jukka Tuunanen

Niin, parasta olisi tehdä nyt yrityskaupat. Ei tarvitisi spekuloida, mita Kepu ja Väyrynen tekee. Rikas Perussuomalaisten puolue ostaisi Kepun. Saataisiinhan tähänkin maahan muuta keskustelemista kuin kuka on ja kenen kanssa. Ei tarvitsisi miettiä ollaanko kepussa perussuomalaisten linjalla. Siis eikun yrityskauppaa hieromaan. Sen jälkeen Kepu voi pitää tiedotustilaisuuden, annamme seuraavan suosituksen: äänestäkää perussuomalaisia. Ja näin Timo Soini saisi vahvaa ja ansiotunutta johtoporukkaa, joka kelpaisi jopa suomalaiselle medialle.

Olavi paloneva

Keskustan ongelma on nimenomaan Etelä-Suomi ,varsinkin suuret asutuskeskukset,kuten Helsinki ,Espoo ,Vantaa .Turku ja Tampere.Kuten
tiedämme nämä keskukset muuttoliikkeen johdosta ylä-Suomen kustannuksella kasvavat edelleen.Johtopäätös on se ,että keskusta ei tule nousemaan uuteen loistoon enää koskaan,ellei sitten puolueen johtoon siunaannu uusi "timo soini" joka villitsee kansan.
Laskin huvikseni viiden eteläisimmän ,vaalipiirin jaossa olevat kansanedustaja paikat ja vertasin keskustan saamiin paikkoihin.Tulos oli
se,että ,alueilta valittiin kaikkiaan 114 kansanedustajaa ja keskustan
osuus 10 edustajaa .

Käyttäjän Temesteri kuva
Teemu Suominen

Tässä on muistettava pari asiaa. Useammankin tutkimuksen mukaan Perussuomalaisten kannatus on poikkeuksellisen tasaista suomalaisessa poliittisessa kentässä. Demari kenttää tutkimalla huomataan se, että siellä on Perussuomalaiset se toiseksi mieluisin puolue, eli mahdollinen siirtymä voi olla suurikin. Sama toki koskee toisinkin päin. Maakunnissa todennäköisesti tuo suuri siirtymä on jo tapahtunut, eli mitä ilmeisemmin Keskustasta mitä hirvittävää siirtymää ei enää tule. Samaan aikaan on huomattu, että Perussuomalaisten puolueuskollisuus on noussut yli 80%, joka on Kokoomuksen jälkeen toiseksi korkein tässä maassa.

Kuten todettua Keskustan ongelma on ollut ja on edelleen kasvukeskuksten heikko kannatus. Suomalaiset kasvuksekukset käytännössä ovat muutama suuri kaupunki. Jos näissä verrataan Perussuomalaiset vs Keskusta edellisten vaalien perusteella:
Helsinki 13 vs 4,5
Espoo 14,6 vs 4,3
Vantaa 22,7 vs 5,2
Turku 15,8 vs 4,7
Tampere 18,6 vs 5,3
Kuopio 19,6 vs 18,1
Jyväskylä 16,3 vs 15,3
Oulu 18,6 vs 19,9
Jos tai kun Perussuomalaiset onnistuvat saamaan suuren voiton kunnallisvaaleissa (edellinen tulos oli kunnallisvaaleissa 5,4%), se vankistaa Perussuomalaisten asemaa entisestään. Toisaalta se voi kammeta Keskustan monin paikoin pois vallankahvasta ja jos niin käy, niin voi olla suurin poliittinen muutos Suomessa sitten itsenäisyysjulistuksen. Sama voi toki käydä monissa demarivetoisissa kunnissakin.

Kokonaan oma juttunsa on se, että jos Perussuomalaiset kolminkertaistavat kannatuksensa 16,2%:iin, niin alkaako tuolloin hirvittävä rummutus Perussuomalaisten kannatuksen romahtamisesta? No se jää nähtäväksi. Se mihin tuossa viittaat, eli isoihin kaupunkeihin, on todella mielenkiintoista, sillä kuten presidentinkin vaalit, niin myös monessa mielessä kunnallisvaalit ratkaistaa noissa muutamissa suurissa kunnissa loppujen lopuksi.

Käyttäjän jaakko7 kuva
Jaakko Kontinen

Ilkka Hakalehto kirjoitti lehdessään , monen monta kertaa, että Keskusta ottaa erittäin suuren poliittisen riskin tukiessaan euromyönteisiä hallituksia tai ollessaan itse toteuttamassa sitä Esko Ahon , Vanhasen ja sitten Kiviniemen johdolla. Se riski toteutui viime edsukuntavaaleissa.
Keskustalla on kivinen tie, puoluetuki romahti, vaalirahoitusasiat ovat käräjillä jne. se syö uskottavuutta, teki Väyrynen mitä tahansa.
Paavo V arvosteli Perustuslakivaliokuntaa ,sen hampaattomuutta salliessaan euroon sirtymisen ilman perustuslain säätämisjärjestystä.
Keskustalla oli paljon kansanedustajia, jos päätösket oli laittomia, miksi ei nostettu syytteitä Valtakunnanoikeudssa? Eikö ollut todellista halua!?
Vai pelättiinkö jotain, ketä?

Käyttäjän armaskumpulainen kuva
Armas Kumpulainen

Kaikkiahi se Kankaanniemi keksii. Tee joku hyvä teatterikäsis, lahjoja ja kekseliäisyyttä kun näyttää olevan. Hyvää treeniä, ettei ukkoudu siellä KD oppositiossa ja unohdu kansalta. Muistamme miten Esko Aho vaati sinut hallituksen linjalle ja kun jääräsit sitä 1700-luvun virttä, niin nakkasi ulos. Nyt puolue on kahden hurjan voimin hallituksessa. PR henkilöltä pitäisi periä kirkollisveroja 2 milj.€ kun esiintyi kirkon äänenä homoillassa. Sellaista kristillistä puoluetta, jolla ei ole linjaa ja ymmärrystä, meillä ei tarvita.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Alempaa kommentoijan ajatusmallia lainaten: Jotenkin tuntuu siltä, että totuudenpuhujia ei siedetä.

Henry

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Jotenkin haisee siltä, että näitäkin spekulaatioita käyvät muut kuin keskustalaiset itse.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Kertakaikkiaan hyvä blogi - taas! - ja myös joitakin hyvin mielenkiintoisia kommentteja.

Henry

Matti Keski-Luoma

Galluptuloksen 65-35 realisoituminen Niinistölle pressanvaaleissa olisi myös selkeä viesti myös keskustan liberaali-alkiolaisille ja perinteisille-alkiolaisille.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Mistä tämä on selkeä viesti?

Henry

Matti Keski-Luoma

Tarkoitan tätä, jonka Hs-gallup nyt toteaa: "Muita ehdokkaita ensimmäisellä kierroksella äänestäneistä Paavo Väyrysen (kesk) ja Timo Soinin (ps) kannattajien enemmistö näyttää ryhmittyvän Niinistön taakse. Heistä noin kolme neljästä aikoo äänestää Niinistöä."

Tarkoittaa, että n. 75% keskustan äänestäjistä ovat arvokonservatiivisempia ja n. 25& arvoliberaalimpia. Nyt tämä syhde ei näy puolueen johdossa ja politiikassa.

Käyttäjän saarinenj kuva
Juhani Saarinen

Keskusta näyttää aika erikoiselta puolueelta päätä lyödään seinään jatkuvastai, puolueen johtohenkilöiden valinnassa ei onnistuta mitenkään, samanlaiset änkyrät on johdossa jatkuvasti, totuuden puhuminen eri asioissa ei onnistu,valehtelu tuntuu olevan puolueen pääideogia, näillä toimilla puolue lakkaa olemasta ainakaan nykyisellä nimellään, tai hyvinhän se sopii KEPU.?

Olavi paloneva

Vuoden 2010 puoluekokouksessa vaihtui keskustan puoluejohto melkein kokonaan,ainoastaan Tuomo Puumala säilytti paikkansa.Luulen että keskustalaiset poliitikot ,eivät ole yhtään kovempia valehtelijoita,kun
muidenkaan puolueiden edustajat.Keskusta on suuri kansanliike joka ei häviä mihinkään,Minusta kirjoittajan kommentti on mauton !

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Parasta Toimia, kiitos

Jos tuosta jonkin rivienväliopin nostaisi se on:
Kun jäät pois tapahtumien ydinten vaiheilta, alat nähdä.

Ihan ytimistä ei ehkä kannate pois jäädä: antaa niiden muiden kantaa - jalat edellä.

Käyttäjän juhojuho kuva
jukka juhola

Pienessä Suomessa lähes kaikki puolueet sijoittuvat keskikastiin mutta miksi niitä pitää olla näin paljon?! Jos joku katsoo tulleensa väärin kohdelluksi niin heti ollaan uutta puoluetta perustamassa. Kenen etu se on? Nytkin ollaan tilanteessa että presidentinvaaleissa ei ole tarjolla oikeat pääehdokkaat. Ja tämä ainoastaan ja pelkästään sen vuoksi että äänet hajaantuivat niin monien kesken. Näyttää myös siltä että aivan liian monet äänestäjät äänestävät hyvin kevyin perustein. Mutta nyt eletään tätä aikaa jolloin asiakysymykset unohdetaan ja tanssitaan mieluummin iltapäivälehtien pillin mukaan; sitä saa mitä tilaa. Valitsijamiesvaalit takaisin!!

Jaakko Tuononen

Eikös Kepussa aina ole ollut sisällisota? Mitä uutta nyt tässä on?
Kepu on Suomen vanhoillisin puolue, jos sillä tarkoitetaan pysähtynyttä oikeistoa, niin... No, en tiedä.

Vaikka tavallaan Vasemmistoliitto on Kepun kumppani tässä typeriin arvoihin jämähtämisessä. Neuvostoliittokin on jo hävinnyt, mutta ei Kepun ulkopolitiikka, eikä Vasemmistoliiton ideologia.

Olavi paloneva

Toki mielipiteitä on yhtä monta kun miestäkin.Jokainen katselee omanvärisien silmälasiem takaa.Olen
käsittävinäni,että Keskustan
ollessa kahdeksan vuotta pääministeripuolue ,ei hallituksen ulkopolitiikassa ollut mitään moitittavaa.Haluaisin hieman tarkennusta
ja perusteluja Keskustan "jämähtämisestä"Pari riviä ei ehkä riitä.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Ja minä haluaisin tietä mikä on Vassareiden nykyinen ideolgia?
Puolustaa pankkiireja ja käyttää verorahoja niiden tekemiin kupruihin?

Lue vaikka kansanedustaja Lapintien mietteitä:
http://annikalapintie.puheenvuoro.uusisuomi.fi/960...

Henry

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset