Toimin nasta! Asiaa

Kaikki blogit puheenaiheesta Avoin talous

Ihmiskunnan kohtalo?!

https://www.youtube.com/watch?v=AHKI7x7O320

Hyönteiset kaikkialla maailmassa ovat kohtaamassa massasukupuuton. 2,5% vuosittain katoaa kokonaan, mikä on hälyttävä uutinen ekosysteemille, mutta myös ihmisille, jos siis löytyy joku joka ymmärtää asian vakavuuden.

10 vuoden päästä on neljännes vähemmän, 50 vuoden päästä on jäljellä puolet ja 100 vuoden päästä ei enää yhtään. 

Onko verotus jo talouskasvun ja innovatiivisuuden jarruna?

Verokohtelun pitää kannustaa hyviä yrityksiä siirtämään omistusta seuraaville polville. Uuden polven yrittäjillä on hyviä ideoita kehittää nykyistä toimintaa, mikä auttaisi myös maamme talouden kohentumista. Pitkään yrittäjänä toimineen kiinnostus toiminnan kehittämiseen on alentunut, koska tuotto on kohtuullisen hyvä nykyiselläänkin. Kylläisyyden tunne jarruttaa taloutemme kehittymistä ja estää uusien yrittäjien pääsyn työelämään.

Valtio ryöstää omiaan

Elääme vakavia aikoja, mutta kaikkea ei vielä ole nähty. Ja sitä ei voi sanoa onneksi. Kun kauppaliikkeet laskevat tai "halpuuttavat" hintojaan, valtio sen sijaan nostaa virhemaksuja. Jos kävelet suojatien vierestä se maksaa 40 euroa tai jo kävelet jalkakäytävän reunassa sama juttu. Tienvarsia ei saa siivota jos ei ole maksettua korttia jne...

Suomen palkkavääristymä

Kiky ei pelasta. Kiky on teatteri eli sirkushuvi kansalle, kun hallitus ei muuta huvia meille keksi. Suomessa on moni asia hyvin ja pitää ollakin, kun hyvinvointivaltiota on pruukattu tehdä aina viimeisestä sodasta lähtien.

Tässä on tullut vain tehtyä samalla muutamia ylilyönetjä, jotka tulee nyt vain sanoa julki. Totuuden tunnustaminen ja niin edelleen...

Mikä perkuleen raha?

Brexit keskustelu käy edelleen todella kuumana, ja monet jopa paheksuvat Britannian kansan päätöstä lähteä EU:sta. Monet perustulevat, että Britannian ja Euroopan talous muuttuu nyt negatiiviseen suuntaan. 

Itse tänään tutustuin hieman syvällisempään asiaan, selvitin mihin talous perustuu, tai itse asiassa tarkkaan ottaen selvitin, että mitä raha on. Sain johtopäätökseksi yllättävän, mutta selkeän tuloksen; raha on velkaa!

ELVYTTÄÄKÖ VAI EI?

Viime vuosien aikana on säännöllisesti ollut keskustelua ja kannatusta niin elvyttävän kuin tiukemman talouskurin puolesta. Useita asiantuntijoita löytyy molempien linjojen taakse. Vastausta ei siis liene aivan niin yksinkertaista antaa.

FINANSSITALOUS VS REAALITALOUS

Finanssisektori on ollut otsikoissa viimeiset vuodet tasaisin väliajoin aina finanssikriisin puhkeamisesta asti. Nyt on Kiinan hidastumisen myötä herännyt pelko uudesta finanssikriisistä, vaikka todellisuudessa emme päässeet oikeasti edellisestäkään vielä ylitse, ainakaan reaalitalouden puolella. Miksi finanssitalous ja reaalitalous tuntuvat nykyään olevan entistä kauempana toisistaan ja edelleen menettävän yhteyttään? Mitä voisimme tehdä tilanteen muuttamiseksi parempaan suuntaan?

Putkiaivoisuuden kuolemankenttä ja uusi talouden renessanssi

Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan viestinnän professori Anu Kantola kirjoittaa Helsingin Sanomissa siitä, että USA:ssa menestyvät johtajat ovat ajattelutavaltaan samankataisia kuin antiikin, renessanssin tai valistuksen ajan ajattelijat.

Tässä olisi hyvä selitys sille, miksi suomalaiset yritykset eivät ole menestyneet kovin hyvin uudessa verkottuneessa maailmassa.

Humanistinen ajattelu on johtajien keskuudessa harvinaista

Hypetystalouden seitinohuet

Suomessa 20 -vuotias nörtti neuvoo 40 -vuotiasta, 20 vuoden kokemuksen omaavaa johtajaa siinä, miten 100 vuotta vanhaa yritystä pitää johtaa. Start-up firmoilla on joka päivä jatkuvat makeat bileet, jotka ajavat 95 % start-upeista konkurssiin muutamassa vuodessa. Nuoret tekevät todella makeita applikaatiota, joilla ei kuitenkaan useimmiten tehdä rahaa. Keskimääräinen tietotekniikkayritys tekee hyvää softaa mutta ei mieti miten sitä myydään. Digitaalisuudesta puhuvat eivät useinkaan ymmärrä sitä, että digitaalisuus itsessään ei vielä muuta mitään.

Yritysten voitoista osa tutkimukseen!

Helsingin Sanomat kertoi, että suomalaiset yritykset maksavat tänä keväänä viime vuoden nettotuloksestaan suuremman osan osinkoina kuin koskaan ennen. Samalla se esittelee neljä näkökulmaa liittyen tähän voitonjakoon - mutta unohtaa tutkimuksen ja tuotekehityksen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä