*

Iloa, eloa ja älyä! Kansamme parhaaksi!

Hallituksen työttömyyspolitiikka

Niinistön kolmesta rauhasta kaksi jo mennyt: yhteiskuntarauha ja luonnonrauha

Hallituksen aktiivimalli on vienyt yhteiskuntarauhan, ja se, että rakentamis- ja ympäristöasioista valittaminen KHO:een edellyttää valituslupaa 1.1.2018 alkaen, on vienyt luonnonrauhan.

Ympäristöministeriön 19.12.2017 Tiedote:

http://www.ym.fi/fi-FI/Ajankohtaista/Tiedotteet/Rakentamis_ja_ymparistoasioista_valittam(45485)

Keskisuomalainen-lehti uutisoi ansiokkaasti samaan aiheeseen su 14.1.2018: "Hallitus on tukkimassa tärkeän valitustien ympäristöasioissa - Vaiennetut virkamiehet" -artikkelillaan (Janne Laitinen).

”Passiivinen työtön”

Kohtuuton aktiivimalli

Laskin vuodenvaihteessa vuoden 2017 tekemisiäni. 

Olin alkuvuodesta Raahen Vihreiden puheenjohtaja ja kuntavaaliehdokas. Kunnallisia luottamustehtäviä tuosta ei seurannut.

Keväällä 2017 BIEN Finlandin puheenjohtaja Simo Ruottinen kuoli, ja minut valittiin BIEN Finlandin puheenjohtajaksi. Tehtävä on suuritöinen, koska Suomi ja Tampere järjestää BIENin seuraavan maailmankongressin 23.-26.8. 2018, ja olen myös tuon kongressin järjestelytoimikunnan varapuheenjohtaja. 

Mistä aktiivisuuskapinassa on kyse?

Työttömiin kohdistetuista aktiivisuusvelvoitteista on tullut nopeasti poliittisen kentän horjuttaja, joka on siirtänyt jopa soten valinnanvapauskiistat taka-alalle. Etenkin sosialidemokraatit laskevat hyötyvänsä uudistuksen kohtaamasta vastustuksesta, kun taas asemien heikentymistä pelätään eniten Keskustan ja Sinisten keskuudessa.

Yllättävän voimakas reaktio

Haastan aktiivimallin vastuuministerit julkiseen TV -väittelyyn

Suurimmalle osalle lukijoista on lienee selvinnyt, että vuoden alusta voimaan tullut aktiivimalli ei palkitse aktiivisuudesta ja sen tarkoituksena onkin saattanut olla se, että budjetissa piti päästä leikkaamaan myös työttömyyspäivärahaa, vaikka kiky -sopimuksessa oltiin muusta sovittu. 

Rautalangan vääntöä Kokoomuspoliitikoille

Oikeastaan olen tyytyväinen siihen, että täällä ja muualla mediassa useat kokoomuspoliitikot osoittavat todelliset karvansa ja ymmärtämättömyytensä työttömiä kohtaan sekä asiantuntemattomuutensa aktiivimalliin liittyvissä keskusteluissa. On joitain asioita, joita nämä kansan arjesta ja vähäosaisten tilanteesta ymmärtämättömät oikeistopoliitikot eivät tunnu sisäistävän ja koitan vääntää niitä tässä rautalangasta.

Tanskan malli ei ole vain keppiä vaan kokonaisuus, jossa panostetaan auttamiseen ja koulutukseen

Kansakunnan kaksi Uudenvuodenlupausta

Vuoden lopulla viritellään Uudenvuoden lupauksia. Yleensä niitä ei toteuteta, ehkä tipaton tammikuu ja jotain muuta pientä. Nyt voisimme maalata kaksi koko kansakuntaa ravisuttavaa lupausta – työllistäminen ja työllistyminen; mutta mitä se edellyttäisi?

Vuosi vaihtuu, työttömällä ei syytä juhlimiseen

 

Ihmiset juhlii vuoden vaihtumista.

Kuka juhlii, kuka ei.

Työttömillä ei juurikaan ole syytä juhlaan. 

Hallitus "suuressa viisaudessaan" hyväksyi joulun alla ns aktiivimallilain eli työttömien elämän kurjistamislain.

Laki leikkaa työttömän päivärahaa jos joku ei palkkaa työtöntä tai ota häntä kurssille tms. Työtön ei voi tehdä muuta kuin hakea töitä ja kurssipaikkoja ja toivoa että "arpavoitto" osuu kohdalle eli joku hänet kelpuuttaa muuten tulot pienenee. 

Tuleeko 2018 työttömien pakkosiirtoja, vai järkeä työllisyyspolitiikkaan?

Juhana Vartiainen on sanonut tässä taannoin HS:n haastattelussa, että työttömistä voi työllistyä vain 15 %. Muiden kohdalla hän näkee työllistymisen esteinä työmarkkinoiden kontaanto-ongelmat ja kannustinloukut. Jos meillä on hyvä sosiaaliturva, alhaisilla palkkatasoilla työnteko ei ole kovin kannattavaa. Me voimme lääkitä ongelmaa, mutta se maksaa suunnattomasti, niin Vartiainen sanoo HS:n haastattelussa.

Aktivointia itsenäisesti?

Suomen aktivoimislinja keskittyy tasapäistämiseen, mutta tähän olemme tottuneet tasapäiden valtakunnassa.

 

Olisiko olemassa tie jolla pitkien puukkojen yön tasapäistäminen ei tarkoittaisi hujoppien kaulan katkaisua?

 

On!

 

Itse olen näperrellyt joutoaikana kaikenlaista ja suunnitellut vielä enemmän. Tämä kaikki toimeliaisuus on kuitenkin tehtävä puolivarjossa, koska säästönnälkäinen TE-KELA-virkakoneisto vaanii tekemisiämme.

 

Työhön aktivointiin on helppo ratkaisu

Vastikkeellinen työttömyysraha sekä sosiaalituet on ainut nopea tapa hoitaa työttömyyttä ja keventää paineita nostaa veroja. Terveelle työikäiselle ihmiselle on järjetöntä maksaa siitä, ettei hän nimenomaan tee mitään. Uusi ajattelutapa olisi erityisesti avuksi pitkään työttömänä olleille. Työ on kuitenkin parempi ajan täyte kuin joutenolo. Julkisella sektorilla on mahdollisuus työllistää erittäin moni työtön. Näin koska he jo saavat palkkaa eli korvauksia tyhjästä, vain työ on osoitettava. Tarpeellisia, mutta tekemättömiä töitä on yhteiskunnassa määrättömästi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä