Toimin nasta! Asiaa

Kaikki blogit puheenaiheesta Kalevalan päivä

Kansalliseepos täynnä epäonnistumisia

Tänään vietetään Kalevalan päivää ja suomalaisen kulttuurin päivää. Kalevala perustuu Lönnrotin 1800-luvulla keräämiin kansanrunoihin. Lönnrot teki eläessään lukuisia runonkeruumatkoja Suomessa ja itärajan takana suomensukuisten kansojen asuinalueilla.

Ja melkoinen järkälehän siitä tulikin. Kansalliseepos täynnä epäonnistumisia - voiko mikään olla sen suomalaisempaa? Lukemattomat peruskoululaiset ovat vuorollaan kironneet teoksen, mutta onneksi meistä lähes kaikki ovat oppineet vanhemmalla iällä arvostamaan äidinkielen opettajien palavaa tarmoa sivistää typerintäkin päätä.

Karjalan tasavallan talouden, kulttuurin ja kumppanuuden suunnitelmista

Karjalan tasavallan talouden, kulttuurin ja kumppanuuden suunnitelmista

 - Kalevalan päivänä 28.2.2019, kun Uusi Kalevala täyttää 170 vuotta -

*

Karjalan tasavalta on Suomen maantieteellisesti läheisin tasavalta, aivan rajan takana, ja siksikin se ansaitsee toistuvan huomion taholtamme, niin talouden, kulttuurin kuin monipuolisen yhteistyön suhteen. 

Hamppu katosi Kalevalasta, naurettavaa

Suomalaisten kansalliseepos Kalevalakin on joutunut kannabiskieltolain takia sensuurin kohteeksi. Ikävää, että poliittisten päätösten takia opusta on ajan myötä mukattu ja sen sanomaa on siis vääristelty. Ylpeä sen vuoksi ei voi olla.

Miksi Kalevalan sanomaa on pitänyt muokata ajanhenkeen sopivaksi?

Hamppu katosi Kalevalasta

Kriittisyys osana suomalaista kulttuuria

Tänään on Kalevalan päivä, jota juhlistetaan kansalliseepoksemme ja suomalaisen kulttuurin kunniaksi. Jälkimmäinen on ainakin itselleni varsin vaikeasti määriteltävissä. Mikä on suomalaista toiselle, ei välttämättä ole sitä toiselle. Tämä kaikki johtuu osaltaan siitä, että suomalaisuus itsessään on konstruktio. Kun kansallisuusaatetta heräteltiin, elettiin toisella puolella maata vielä savupirteissä kuivalihaa ja orsileipiä kärsien, kun taas toisella puolella maata nautiskeltiin eurooppalaisia herkkuja marmorisaleissa hopealautasilta.

Miksi Suomi sensuroi sukukansojen eepokset?

Tämä vuosi on ties mones Kalevalan juhlavuosi. Totuttuun tapaan Kalevalaan liittyviä tapahtumia riittää. Hyvä niin. Kalevalan merkitystä suomen kansakunnan synnylle ja kulttuurille ei pidä väheksyä. Tiesitkö, että eräillä muillakin sukukansoillamme kuin virolaisilla ja unkarilaisilla on eepokset?

Soten Taonta (Kalevalan päivän kunniaksi)

Kakarainen Katajainen

Itse tuon sanoiksi virkki:

Laitan kunnat kuulemahan

Sanan, lauseen laulamahan

Yhteen ne pakolla saatan.

Mammuteiksi mahtaviksi

Salskeiksi sairaanhoitajiksi

Varakkaiksi vyötettäikse

Lähes läänin kokosiksi

Itse sen jyrisi Jyrki.

 

Kakarainen Katajainen

Alla päin pahoilla mielin

Joutui nilan nielemähän

Sanansa synkän syömähän

Tullut ei tuhatta liittoa

Kuuden kunnan jättiläistä

Yhdeksän yhteistä lääntä

 

Siispä siitä ministerit

5 475 450

 

 

"Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan Suomen väkiluku oli tammikuun lopussa 5 475 450. Maamme väkiluku kasvoi tammikuun aikana 1 160 henkeä, mikä on 170 henkeä vähemmän kuin vastaavana ajanjaksona vuosi sitten. Syy väestönlisäykseen oli muuttovoitto ulkomailta: maahanmuuttoja oli 1 330 enemmän kuin maastamuuttoja. Syntyneiden enemmyys oli negatiivinen, sillä syntyneitä oli 170 vähemmän kuin kuolleita."

 

 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä