Toimin nasta! Asiaa

Kaikki blogit puheenaiheesta Kuntauudistus ja sote

Kunnat tulevaisuudessa

Nykymuotoisen kunnan historian voidaan katsoa alkaneen vuoden 1865 kunnallisasetuksesta, jolloin keisarin määräyksellä hengelliset ja maalliset asiat erotettiin toisistaan ja jälkimmäiset siirtyivät maalaiskuntien hoidettaviksi. Tarkoituksena oli siirtää valtion tehtäviä hiljalleen alaspäin paikallistasolle. Kuntien määrä oli aluksi huomattava, viime sotien aikaan jopa yli 600. Tänä päivänä luku on noin puolet siitä.

HARMAAT HIUKSET SOTE-SOTKUSTA

HYVÄ KELA, pyydän: Johdattakaa KELAN toimet oman varallisuutensa suhteen jälleenrakentamisen jälkeiselle tielle.

Suomen Pankki on vakavaraisuus- ja toimintatakuulausunnossaan vannonut lupaavansa tukea Suomen maaseudun paikallisia yrittäjiä., joten 

HYVÄ kirjoitus Arto Alangolta (Arto Alanko) ja Sakari Alhopurolta (Sakari Alhopuro). Ja vielä,

Juuri hoidettu vai juurihoidettu?

Hampaiden kanssa on ollut harmia viime vuosina. Kun on korjauttamassa käynyt, niin on aiemmin tottunut siihen, että homma on kerrasta selvä. Näin ei enää ikävä kyllä näytä olevan.

Pääsiäisen leppoisan vapaa-ajan piti laskeutua kun huomasin murukeksiä mutustellessa, että osa siitä meni hampaaseen ilmestyneeseen rakoon ja sitä kautta vastinhampaan purenta kolisi kiinni. Eipä siitä mennyt tuntiakaan, kun hampaasta lähti kolmasosa irti. Auki ammottava kolo kielellä tunnustellessa, vaikka kuinka syvälle. Kiroilua pahemmin kuin kolme turkkilaista merimiestä.

Sixpackista kymppikerhoon

Jyväskylän kaupunginvaltuustolle esiteltiin kaupungin edunvalvonnan toimintamalleja ja tavoitteita valtuuston iltakoulussa 26.3.18. Tavoitteet olivat tutun oloisia ja ehdottoman tärkeitä Jyväskylän kaupungin menestykselle. Niitä kaikkia on ainakin minun helppo tukea, mutta ei ryhdytä erittelemään niitä tässä. Tiivistetysti voisi sanoa, että vain SOTE puuttuu ja itse asiassa näin sanoinkin. Jäin kuitenkin pohtimaan erityisesti yhtä näkökulmaa, jota olen ihmetellyt jo pidemmän aikaa. Kaupunkipolitiikkaa.

Oikeusvaltio

Alueellisesti Suomi on laaja ja harvaanasuttu maa. Koko maahan sote- keskuksia ei varmaankaan saada yhtä paljon kuin nyt on terveyskeskuksia maassa?

Mikä on sitten kuntien rooli jatkossa terveyspalvelujen järjestäjänä? Kunnissa ei voi olla kaikkea sitä tietoa terveydenhoitoalalta, mitä kaavailluilta sote-keskuksilta vaaditaan, sosiaalialan tuntemusta, erikoissairaanhoitoa jne. Vain laajamittaisella yhteistyöllä terveydenhuollon organisaatioiden kanssa voidaan hoitaa tämän mittaluokan kysymyksiä. Pelkkä raha ei ratkaise näitä kysymyksiä, vaan tarvitaan tietoa ja osaamista.

Elina, totuuden puhuminen Suomessa poliitikolle ei käy

Kuinka kummassa on mahdollista, että yhden kansanedustajan yksi blogikirjoitus sai koko Suomen sekaisin? Aivan koko Suomen ja aivan täydellisesti. Suomi siis sekosi täysin.

Kuka poliitikko on kyennyt vastaavaan viime aikoina? Ei kukaan. Ei pääministeri Sipilä, ei valtiovarainministeri Orpo, ei ulkoministeri Soini. Ei edes tasavallan presidentti Niinistö. Sen kykeni tekemään Kokoomuksen rivikansanedustaja, joka ei ole ministeri, ei minkään eduskunnan valiokunnan puheenjohtaja eikä siis viralliselta asemaltaan yhtään mitään.

Yksinkertainen syy muutosten vastustamiselle

Päätöksentekijät sekä politiikassa että yrityksissä valittavat säännöllisesti siitä, että muutoksia on niin vaikea viedä maaliin, kun niitä aina vastustetaan.

Vastustuksen syy on lopulta melko yksinkertainen.

Meillä kyllä osataan vaatia muutoksia, mutta kun keskustelu muutoksesta siirtyy konkreettisen valmistelun tasolle, se keskustelu käydäänkin pienen piirin kesken. Ihmisten mielipiteitä ollaan valmiita kuulemaan yleisellä tasolla, mutta käytännöllisten asioiden ratkaiseminen yhdessä on jo vaikeampi juttu.

Sosiaali- ja terveyspalvelut vaarassa

Terveydenhuoltoamme ajetaan kunnissa ja kaupungeissa kovaa vauhtia alas, eivätkä kaikki kuntapäättäjät edes tajua tilanteen vakavuutta. Helsingissä on asetettu jopa tuottavuustavoite. Tämä merkitsee sitä, että työntekijöiden on tehtävä enemmän töitä samalla palkalla.

Rakenteellisen Sote-sopimuksen sijaan laadullinen Sote? Voisiko se toimia?

Kun talo on tulessa - on vaikeaa saada palovakuutusta, tokaisi eräs ystäväni keskustellessamme NATO - jäsenyydestä joskus silloin, kun NATO:sta oli vielä ylevää keskustella siihen savyyn, että asiaan ei liittynyt poliittista agendaa. Olin ja olen luonnollisestikin NATO - jäsenyyttä vastustava suomalainen mies, jolla ei ole oikein mitään muuta sanottavaa asiaan kuin se, että NATO - jäsenyys ei ole rauhaa edistävä ajattelutapa. Tai jos ajatellaan, että on, niin voidaan aivan yhtäältä todeta, että esimerkiksi vaimon uhkaileminen väkivallalla on hyvän avioliiton tae.

Lopetetaan kunnat 1/3: Koska se on järkevää

Sote-uudistus toteutetaan maakuntamallilla. On arvuuteltu, tuleeko uudesta portaasta ylimääräinen verottaja ja hallintohimmeli.

Parempi viedä kehitys loogiseen ja toimivaan päätökseen! Eli lopetetaan nykyiset kunnat.

Ajatus saanee monen nykyisen kuntavaikuttajan ja –työntekijän takajaloilleen. Ottakaa ja lukekaa rauhassa, ei tämä huomenna toteudu.

 

1 Miksi kuntien lopettaminen kannattaa

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä