Toimin nasta! Asiaa

Kaikki blogit puheenaiheesta Laki ja moraali

Meemitason moraalifilosofi

Vihreiden Pennasen ja Aallon touhu on surkuhupaisaa meemitason moraalifilosofiaa. Tällä tarkoitan yksinkertaistettua ja todellisuudesta irtaantunutta moralisointia typistetään yksinkertaiseen meemilauseeseen mahtuvaksi kannanotoksi. Se mikä Ainon valinnasta puuttui, on kaikki alustavastikaan syvällisempi ajattelu ja eri näkökulmien pohdiskelu.  Siis kaikki se mitä asiallisesti hoidettu politiikka vaatisi.

Alpakat, moraali ja kokoontumisvapaus

Olen seurannut mielenkiinnolla suomalaista alpakkakeskustelua. Viime perjantaina aihe oli esillä mm. Pressiklubissa. Kun tätä seuraamista tekee matkan päästä, näkee ehkä paremmin muutakin kuin hellyttävät alpakat ja pikkulapset, äärikansallismieliset ja moraaliset kysymykset.

Kansalaistottelemattomuus

Moraali, hyvä ja paha, oikea ja väärä ovat kovin subjektiivisia asioita. Yrittämällä kohdella kaikki mahdollisimman samanarvoisesti on lainsäädännössä pyrittävä kohti objektiivisuutta. Tällöin yksilöiden ajoittaiset tuntemukset eivät voi vaikuttaa tuomioihin. 

Mitä avioliittolain käsittely kertoo yhteiskunnan tilasta?

Hanke avioliittolain muuttamisesta sukupuolineutraaliksi antaa tylyn kuvan yhteiskunnan tilasta. Oikea Media -nimisen vaihtoehtomedian välittämien tietojen perusteella näyttää siltä, että lainkäsittelyssä on luovuttu myös oikeusvaltioperiaatteesta (Rechtsstaat, rule of law).

Paremmin meillä menee ; Oman maamme uskonnonvapausasioiden kehumista

"The Freedom of Thought Report" on antanut lukuja tälle kuluvalle vuodelle Niitä voi sitten tarkastella esimerkiksi maittain.. Itseäni on tietenkin kiinnostanut ennen kaikkea se miten näitä tuloksia on tuotettu. Eli millä ehdoilla minkäkinlaisia tuloksia tuodaan.

Valtion Pesäerot, Totuuden tunnustuksella

Maailmalla tapahtuu paljon vakivaltaa, ihmisiä ja kansoja ketkä kokevat paljon epäoikeudenmukaisuutta, kurjuutta ja kuolemaa.  Väkivalta ja sodat yleensä johtuvat epämoraalisuudesta, epäoikeudenmukaisuudesta,  anarkiasta ja laittomuudesta.

Monet valtion johtajat eivät tunne moraali lakia omaksi, henkisesti eivät kannusta moraali lakeja, eivätkä kunnioita moraali lain sääntöjä.

KHO:n hylky päätöksessä jää kaavan suunnittelijat/tekijät ilman seuraamuksia

"Yhteisen kansan hyöty on paras laki" - Näin sanotaan aivan uuden ajan alusta peräisin olevissa tuomarinohjeissa, jotka löytyvät Suomen laki -teoksen alkulehdiltä. Muutamia sivuja käsittävien ohjeiden pääteema on, että lait ja esivalta ovat kansan parhaaksi ja että valtaa ei saa käyttää väärin. - Kuinka alas annetaan moraalin vajota ennen kuin puhdistus aloitetaan. "Väärin saatu ei ole saatua" 

Veronkeräämisen moraalinen oikeutus kateissa

 

Veroja on kerätty aikojen kuluessa lähinnä kahdesta syystä: ylläpitämään pienen eliitin yltäkylläisyyttä tai demokraattisemmissa yhteiskunnissa ylläpitään kansan hyvinvointia sekä tasa-arvoisuutta. Suomen valtio on perustettu tälle jälkimmäiselle idealle ja sen pohjalta meille on luotu lainsäädäntö.

Kysyn kuitenkin, että mihin tämä yleisen hyvinvoinnin ja tasaveroisuuden idea on hukattu? Henkilökohtaisesti katson, ettei kunnilla ja valtiolla ole enää moraalista mandaattia kovinkaan suureen osaan siitä verokertymästä, jota he kansan pakottavat maksamaan.

Verosuunnittelun moraalisuus

Lepomäki on oikeassa siinä että laillinen verosuunnittelu on yhteiskuntamoraalin mukaan moraalin mukaista  ja sallittua.  Ainakin tavallisten kansalaiste keskuudessa voi huomata senkin että onnistuneesta verosuunnittelusta ollaan jopa ylpeitä ja sillä myös brassaillaan ja kehuskellaan ja sitä myös laajasti ihaillaan, hyvin harva ainakaan uskaltaa esittää paheksuvaa mielipidettä tavallisen kansalaisen onnistuneesta laillisesta verosuunnittelusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä