Toimin nasta! Asiaa

Kaikki blogit puheenaiheesta Merkitys

Notre Damen inferno, - symbolista?

Notre Damen  suuri tulipalo oli etusivun otsikko 91maassa, ja sen merkitys ihmisille,  etenkin Euroopassa ja Ranskassa, mutta myös koko maailmassa, tuli hyvin selvästi esille. Ihmiset olivat hyvin järkyttyneitä, koska tämä historiallinen , 850 vuotta vanha linna saattaisi olla pian raunioina, ja suuri osa historiaa ja perinteitä sen myötä. Pariisissa ihmiset kokoontuivat laulamaan hymnejä kadulle ja rukoilemaan ja olemaan yhdessä ja odottamaan pelokkaina, mitä tuleman piti.

Kuolleen kissan strategia politiikassa - varjoissa tapahtuu

Poliittiseen päätöksentekoon erityisesti USA:ssa ja Isossa-Britanniassa on liitetty käsite dead cat strategy eli kuolleen kissan strategia. Kun ollaan vaikeassa tilanteessa ja oma vedätys on paljastumassa heitetään pöydälle kissan raato retosteltavaksi julkisuuteen ja samalla muut merkittävämmät asiat unohtuvat.

Vanha kunnon Wikipedia kuvaa tätä seuraavasti: "Dead cat strategy, or Deadcatting, refers to the introduction of a dramatic, shocking, or sensationalist topic to divert discourse away from a more damaging topic."

Arvoviisas vai ainoastaan hintatietoinen

Harva on kiinnostunut arvoista tai arvonmuodostuksesta, jos tutkimuksia on uskominen. Arvojen sisältö ei avaudu, merkitys on epäselvä ja vaikutukset vaikeaselkoisia. Tilannetta ei paranna yhtään sekään, että päättäjät tarkoituksella hämärtävät arvokäsitteitä.

Timo Honkelan Rauhankone ei voi toimia 2

Sain Honkelan uuden kirjan tänään postissa ja olen ehtinyt vain selailla sitä. Kuvan 1 lainaus on huolestuttava. Tuntuu kuin Paroni von Münchhausen olisi nostamassa itseään suosta. Monimutkaisten järjestemien taustalla ovat tietokoneet ja tietoverkot ja nyt opimme niiden avulla ymmärtämään niitä. Toivottavasti ehdin jo huomenna lukea koko kirjan.

 

Honkela on tehnyt oikeita johtopäätöksiä kultaisesta säännöstä, kuva 3.

 

 

 

 

Oletko vihainen jollekin vai vihaatko häntä?

Vihapuhekeskustelun velloessa mieleeni tuli, mikä se on englanniksi: hate speech, joka mielestäni aika hyvin kuvaa asiaa. Kun keskustelua katsoo Suomessa, niin tuntuu jonkin verran käsitys vaihtelevan siitä, ollaanko vihaisia vaikkapa tapahtuneesta ja koetaan siitä vihaa, vai sitten koetaan suunnatonta vihaa ja halveksuntaa syvempänä tunteena.

Ajatellaanpa vaikkapa seuraavia lauseita:

Minä olen vihainen sinulle.

Minä vihaan sinua.

Ensimmäinen lienee ohi menevä tunne ja kohdistuu johonkin tehtyyn vääryyteen ja on soviteltavissa.

Myytinmurtoja äänestämisestä

Kokosin muutamia yleisiä mielipiteitä siitä, miksi äänestäminen ei kannata ja vastaan tässä niihin.

 

Minun yhdellä äänelläni ei ole kuitenkaan mitään vaikutusta.

Liikaa merkityksiä - ja liian vähän

Hyvä ystäväni meni syömälakkoon. Hän yrittää tällä vaikuttaa hankalaan tilanteeseen johon hänet on ajettu. Asiaan liittyy ns. kultinomaista toimintaa ja siihen liittyvää sosiaalista painetta. En avaudu tähän liittyvistä yksityiskohdista sen enempää. (En oikein saa enkä osaakaan.) Mutta tämänlainen oli hyvin stressaavaa. Jos optimisti näkee että nälkälakko on pitkitettyä paastoa, itse en luottaisi ryhmäpainetta tarjoavien ihmisten yht'äkkiseen hyväntahtoisuuteen joten tuomio tuntui enemmänkin siltä kuin kuulisi jonkun sairastavan kuolemaan johtavaa sairautta.

Mutta entäs merkitys?

Kun kirjoitin aikaisemmin tiedeuskovaisuudesta, osa ihmisistä korosti taiteen ja merkityksen kaltaisia teemoja. Asia ei ole ainutlaatuista. Olin jo ennen noita moitteita kirjoittanut siitä miten "skientisti" voi, olematta sisäisesti ristiriitainen, esimerkiksi tulkita taidetta. Kysymys on jossain määrin relevantti, pahastuminen tätä relevanttiutta yleisempää.

Myynnillä ja myyjillä on valtava yhteiskunnallinen merkitys

Hyvä myyjä saa asiakkaan ostamaan, helpottaa ostamista ja joidenkin mielestä hän ei siis tee mitään, eikä siitä paljon pidä ainakaan siis arvostusta saada. Jostain kumman syystä tämä ei kuitenkaan onnistu yleensä tätä arvostusta käyttävältä henkiltä, vaikkei mitään tarvitsekaan tehdä ja kuka tahansa tuohon pystyy, jos tuote on oikea. Siis muka.Olemme edelleen siinä tilanteessa, että aivotyötä ei arvosteta kuin jälkeenpäin. Suomessa.Pitää olla suo, kuokka ja Jussi ja vain näkyvä suoritus on arvostettavaa?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä