Toimin nasta! Asiaa

Kaikki blogit puheenaiheesta Muuntohuumeet

Puhutaanko taas huumeista?

Mitä huumeet ovat ja mitä ne eivät ole? Mitä pitää sisällään huumeongelma? Kuka aiheuttaa ”huumeongelman”? Selvitin asiaa nettiä penkomalla ja totean, etten ole asiantuntija ja korjatkaa ihmeessä, kun virheellisiä tietoja löytyy, mutta älkää sortuko pilkun viilaamiseen.

 

Huumeusainelaki - huumehaittojen minimointi puuttuu

Huumausainelaki on päivitystä vailla ja isoa sellaista. Se ei tunne huumehaittojen minimointia, joka kuullostaa järjettömältä.

"Hanketta ei voi toteuttaa nykyisen huumausainelain puitteissa. Lakiin ei ole kirjattu lainkaan huumehaittojen vähentämistä, vaan ainoastaan pyrkimys käytön estämiseen, kertoo Muunto-hankkeen projektikoordinaattori Miina Kajos."

Huumeiden käyttöäkään se ei estä millääntavoin, kuten kaikki tietävät. Itse asiassa huumeiden käyttö on jopa lisääntynyt samoin kuin eri huumeet. 

Huumeiden kieltolaki toimii loistavasti

Tänään on taas saanut lukea monista eri medioista kuinka hyvin huumeiden kieltolaki toimii.

Markkinoille puskee kokoajan uusia entistä vahvempia aineita, osasta ei edes tiedetä miten ne vaikuttavat.

Suomessa löydetty äärimmäisen vaarallista lääkeainetta – jo pelkkä ihokontakti voi aiheuttaa tukehtumiskuoleman

Euroopan huumeraportti 2017 - EMCDDA

Tulipa pikaisesti lukaistua raportti läpi. Jotain havaintoja.

-Suomen osalta puuttuu huumeiden takavarikkotilastot, miksi? Onko jotain peiteltävää, esim se että painopiste on käyttäjien jahtaamisessa.

-Huumekuolemat pohjolassa ja Balttiassa on korkealla tasolla.

-Erinlaisia muuntohuumeita on 620 kpl perinteisten rinnalla - 

"Vuoden 2016 loppuun mennessä EMCDDA:n seurannassa oli yli 620 uutta psykoaktiivista ainetta, jotka ovat ilmaantuneet Euroopan huumemarkkinoille."

-Kannabiksen käyttö on yleistä Suomessa ja muualla euroopassa - 

Onko peli jo menetetty huumesodassa?

Marihuana-annos maksaa katukaupassa noin 10-20 euroa. Netin kautta on helppo tilata esim. muuntohuumeita. Tämä tuntuu edulliselta ja helpolta, mutta annosmäärät nousevat päivä päivältä suuremmiksi, jolloin päivittäiseen huumeannoksiin meneekin helposti enemmän rahaa kuin työssä käymällä pystyy ansaitsemaan. Puhumattakaan siitä, että työelämä käy hyvin pian vaikeaksi huumeiden vaikutuksesta. Tässä vaiheessa huumeiden käyttäjä usein turvautuu rikoksiin. Yleisin rikos on huumeiden myyminen, jolla rahoitetaan oma, yhä lisääntyvä huumeiden käyttö. 

Ovatko narkomaanit ”vain” viihdekäyttäjiä?

Asenteet huumeita kohtaan ovat muuttuneet samalla, kun käyttäjät eivät ole enää pelkästään koviin huumeisiin vajonneita narkkareita. Nykyään on paljon viihdekäyttäjiä, joiden huumeiden käyttöä kuvataan harmittomaksi. Huumeiden käytöstä on tullut trendikästä.

Esimerkiksi MDPV eli aakkoset on seksuaalisuuden kestoon vaikuttava muuntohuume, joka rengastetaan Viagran tapaiseen potenssilääkkeeseen, mutta on voimakkuudeltaan ja kestoltaan huomattavasti voimakkaampaa. 

Huumeiden käytöstä ei pidä rangaista

Portugali dekriminalisoi kaikkien huumeiden käytön melkein 15 vuotta sitten. Tulokset ovat olleet selvät: kaikki huumeisiin liittyvät ongelmat ovat vähentyneet. Maassa siis kuolee vähemmän jengiä huumeisiin, ihmisillä on vähemmän huumeriippuvaisuutta ja huumeita jopa käytetään vähemmän kuin monissa maissa, joissa huumeiden käyttäminen on laitonta.

Järkeä päihdepolitiikkaan

Suomalainen päihdepolitiikka on aikamoinen sääntöjen ja rajoitusten sekamelska. Tuloksena rikollisilla on valtavat laittomien päihteiden markkinat ja viranomaisten resursseista suuri osa kuluu päihteisiin liittyvään valvontaan. Samalla päihteistä riippuvaisten asema on usein hyvin heikko. Miten tilannetta voitaisiin parantaa?

Hydran 250 uutta päätä

Ilta-Sanomat uutisoi EMCCDA:n raportista: "Virasto kertoo tiistaina julkaistussa raportissaan, että neljän viime vuoden aikana Euroopassa on havaittu lähes 250 uutta huumausainetta. Erityisen huolestuttavaa on, että osa uusista huumeista on tappavan myrkyllisiä jo hyvin pieninä määrinä."

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1288693948864.html

Kannabis voi tappaa laakista

Uuden Suomen huumemyönteisissä blogeissa mainostetaan kannabista täysin vaarattomana huumeena. Väitteiden mukaan kukaan ei ole kuollut kannabikseen. On korkea aika kertoa totuus.

Marihuanaa on Suomen markkinoilla kahta eri laatua, aitoa ja synteettistä. Synteettisistä huumeista eli ns. muuntohuumeista on tullut Suomessakin ongelma. Huumeiden käyttäjiä kuolee viikoittain muuntohuumeiden yliannostukseen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä