Toimin nasta! Asiaa

Kaikki blogit puheenaiheesta Päivähoitomaksujen korotus

Päivähoidon nykyinen tilanne

Varhaiskasvatus varsinkin päiväkodin tarjoaman laadukkaan hoidon puolella on lyhyessä ajassa kokenut monia negatiivisia muutoksia.  Kuukausimaksuja on korotettu, päivähoito-oikeutta rajattu ja ryhmäkokoja suurennettu. Nämä muutokset eivät hyödytä henkilökuntaa, eivätkä hoidossa olevia lapsiakaan.

Viime vuonna rajattiin päivähoito oikeutta. Se tuli tässä kuussa voimaan. Päivähoito oikeuden rajaamisen astuttua voimaan lapsella on oikeus saada varhaiskasvatusta vain 20 tuntia viikossa mikäli hänen vanhempansa eivät työskentele tai opiskele päätoimisesti.

Ei tehdä päivähoitomaksuista poliittista egoilua

Hold your horses, vaikka olenkin kokoomuslainen toimija, tämän kirjoituksen tarkoitus ei ole nostaa Kokoomusta jalustalle, tai kehuskella omaa toimintaamme. Tässä kirjoituksessa on tarkoitus puhua huonoista päätöksistä ja ihmetellä sitä, miten vaikea on niitä korjata.

Suomi ei nouse ilman äitejä

On vakava tosiasia, että alle kolmivuotiaiden lasten äitien työllisyysaste on viime vuosina laskenut jyrkemmin kuin äitien työllisyysaste keskimäärin. Pienten lasten äitien muita Pohjoismaita alhaisempi työllisyysaste on asia, johon Suomella ei ole varaa. Työelämässä tarvitaan naiset ja miehet sekä vanhemmuudessa isät ja äidit.

Päivähoidossa olisi mikroyrittäjyyden sauma, jos

Voimakkaasti kasvavat kunnat kuten Vantaa kärvistelevät päiväkoti-investointiensa kanssa samanaikaisesti, kun yksityisten kattojen alla olisi sekä tilaa että perhepäivähoitajana töihin kykeneviä ja halukkaita työttömiä tai omaa lastaan täyspäiväisesti hoitavia vanhempia.

Mikä on johtanut siihen, että julkinen sektori omii väen vängällä pienimuotoisen yksityisen yrittäjyyden mahdollisuuden päivähoidossa?

Päivähoidossa olisi saumaa yrittäjyydelle, jos

Voimakkaasti kasvavat kunnat kuten Vantaa kärvistelevät päiväkoti-investointiensa kanssa samanaikaisesti, kun yksityisten kattojen alla olisi sekä tilaa että perhepäivähoitajana töihin kykeneviä ja halukkaita työttömiä, tai omaa lastaan täyspäiväisesti hoitavia vanhempia. Mikä on johtanut siihen, että julkinen sektori omii väen vängällä pienimuotoisen yksityisen yrittäjyyden mahdollisuuden päivähoidossa? Kunnat ottavat subventaatioina kantaakseen isomman osan omien päivähoitopaikkojensa kustannuksista kuin mitä ne ovat halukkaita lasta kohden maksamaan perhepäivähoitajille.

Päivähoitomaksujen nosto on myrkkyä työllisyydelle

HS:n 21.1. tietojen mukaan opetusministeriön työryhmä ehdottaa tuntuvia korotuksia päivähoitomaksuihin. Uudet maksut on määrä ottaa käyttöön jo tämän vuoden syksyllä. Enimmäismaksua ehdotetaan korotettavaksi 22 prosenttia. Nykyisestä 283€ jopa 354€ euroon. Kun asiaa tarkastelee nykyisen tilanteen valossa. Kannustavuus heikkenee merkittävästi. Kahden aikuisen ja kahden lapsen perheelle voi tulla jopa korotusta 122€ kuukaudessa 3300 € keskimääräisellä bruttotulolla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä