Toimin nasta! Asiaa

Kaikki blogit puheenaiheesta Palkka tasa-arvo

Siun Soten kannattaa olla tarkkana imagonsa suhteen

Tammikuun lopussa Siun Sotella tuli ilmi kymmenen prosentin tehtäväkohtaisen palkan korotus 18:lle kirurgille. Päätöksen kerrotaan olevan vanhaa perua ja sen pohjautuvan esimerkiksi leikkausjonojen purkuun. Samaan aikaan muille jonon purkuun osallistuville ei makseta samanlaisia palkan korotuksia, vaikka kirurgin työ on käytännössä mahdoton ilman avustavaa henkilöstöä.
 

Oikea tapa määritellä palkka sukupuolesta riippumatta

Kansanedustaja Hanna Sarkkinen iski taas meitä miehiä sinne minne pitääkin. Hän siis totesi, että naiset ovat tänä vuonna tehneet töitä niin paljon, että voisivat loppuvuoden lomailla.

Mutta mitä Hanna Sarkkinen tietää - ja mieltää - epätasa-arvon syistä?

Tottakai Hän kansanedustajana, siis minuakin edustaessaan, kaiken tietään, ja oikein mieltää - joohan, eiks joo?

OIKEA TAPA?

Palkanmaksun kokonaisuudistus vähentäisi nykyistä vastakkainasettelua.

Tulipas torstaiaamuna kello 6 kuumeisena paperihommia tehdessä aivopieru: 

Suomessa on hirvittävä vääntö käynnissä palkoista. Poteroita ja juoksuhautoja kaivetaan järeällä kalustolla ja joka puolella. Aika monessa kohtaa on mielestäni kysymys ihan puhtaasti siitä, ettei työntekijäpuoli ymmärrä yritysten ajatuksia ja päinvastoin. Hallitus puolestaan ei ymmärrä kenenkään ajatuksia, sen ovat pääministerin pään kääntymiset osoittaneet.

 

Paikallisen sopimisen sijaan paikallista järjenkäyttöä

Runokirjani voitti hiljattain 1. palkinnon Kalle Päätalo -seuran kilpailussa, joka on tarkoitettu omakustannekirjailijoille. Olen siis omakustannekirjailija, eikä minulla näin ollen ole kaikkia työsuhde-etuuksia, joista suurten kustantamoiden kirjailijat nauttivat. Myös kirjojeni asema on melko heikko, koska minulla ei ole resursseja tai henkisiäkään voimavaroja itseni markkinoimiseen.

Eihän sitä nyt kehtaa kehuskella joka paikassa, että hei ostakaa minun palkittu kirjani!

Yhteiskuntasopimuksen aikaraja umpeutuu pian.

Huomenna umpeutuu yhteiskuntasopimuksen yksi aikaraja ja ATK on ilmoittanut ettei hyväksy sitä. On ymmärrettävää, jos alan palkat ovat huomattavasti alle keskiansion. Meille on kerrottu, että keskiansio on 38e/t, mutta tuo luku ei voi olla oikea. Jos keskiasnioon lasketaan ne kaikkein suurimmatkin ansiot se vääristää käsitystä, mitä moni työläinen oikeasti saa palkakseen.

Nouse ylös, nainen!

Pöydälle jälleen auennut avioliittolaki ja samaa sukupuolta olevien tasa-arvoisuus kerää huomiota. Suomen Yrittäjänaiset ja Naisjärjestöjen Keskusliitto muistuttavat myös miehen ja naisen välisestä tasa-arvosta: "Suomella ei ole varaa kyykyttää naisia".

Timon ja Pilvin hallitusohjelma: Talouden nousu vaatii fiksua valtiota

Timo Harakka & Pilvi Torsti

Suomi elää taantumassa, joka on kansantuotteella mitaten jopa syvempi kuin 1990-luvun lama. Luulisi siis, että puolueet vaalien alla esittävät kilvan ratkaisuja parempaan huomiseen. Sen sijaan vallitsee myös henkinen lama.

Helppo säästökohde tasa-arvoisesti

Oheinen kuva on tilastokeskuksen omista tilastoista tehty yhteenveto, on yllättävän mielenkiintoista että valtiolla on keskimäärin 400€/kk parempi palkka, tähän kun lisätään pidemmät lomat lyhyempi työaika, yhtälö on melkein valmis.

 

Ei ole ehkä oikein irtisanoa massoittain valtion työntekijöitä, nämä irtisanomiset kun tuntuvat aina kohdistuvan niihin kaikkein tarpeellisimpiin suorittaviin henkilöihin ( poliisi, terveyshuolto, ym...) asian voisi korjata helposti vaatimalla palkka-tasa-arvoa yksityisen ja valtion sektorin välille.

 

Vanhemmuuden kuluja pois yrittäjien harteilta

Naisten ja miesten välisestä palkkatasa-arvon edistämisestä puhutaan paljon, mutta haluttomuus asian ratkaisemiseen työmarkkinajärjestöissä on ilmeinen. Ongelman ytimessä on vanhemmuuden kulujen epätasainen jakautuminen ja ennen kaikkea kasautuminen naisen työnantajan maksettavaksi.

Naisen euroon ei tarvita eduskuntaa

Naisen euro on 80 senttiä” -fraasia on puskettu yhdeksi vaaliteemaksi palkansaajajärjestöjen höpsössä mikä fiilis kampanjassa. Minun mielestä kyseessä on sellainen asia, johon eduskunnan ei tulisi ainakaan lainsäädännön puitteissa kiinnittää huomiota.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä