Toimin nasta! Asiaa

Kaikki blogit puheenaiheesta Sopeutus

SSS-hallitus teki puolessa vuodessa enemmän kuin edeltäjät neljässä vuodessa

 

Olin hallitusneuvotteluissa 2011 ja 2015.  Tässä pientä vertailua neuvotteluista ja hallitusten tuloksista.

 

Vuoden 2011 neuvotteluissa olin avustavassa roolissa ja 2015 yhdessä neuvotteluryhmässä. Näin, miten neuvotteluja käytiin.

Vuonna 2011 mukana oli kuusi puoluetta, kukin suurella joukkueella.  Neuvottelut  - vatulointi -  jatkuivat lähes kaksi kuukautta. Ne katkesivat välillä kokonaan sosialistien ulosmarssiin.  He kuitenkin palasivat takaisin.

Huonosti valmistellut lakiesitykset?

 

Kautta aikain eduskunnassa on moitittu hallituksen lakiesitysten valmistelua.  Oppositio kokee velvollisuudekseen moittia. Jos muuta moitittavaa ei löydy niin aina voi iskeä valmistelun puutteisiin.

 

Viime vaalikaudella moitteita ei kovin paljon esitetty. Syy oli se, että hallitus ei saanut juurikaan esityksiä eduskuntaan asti.  Kaikki tärkeät uudistukset kaatuivat hallituksen saamattomuuteen. Kauden lopussa eduskunnassa hallituspuolueiden kansanedustajat kaatoivat ryminällä oman hallituksensa esityksiä.  Se oli rumaa katseltavaa.

Yle tulkitsi IMF:n tutkimuksen väärin

Muutama päivä sitten julkaistiin IMF:n tutkimus länsimaiden finanssipolitiikan liikkumavarasta ja suunnasta. Tutkimuksen mukaan keskimääräinen länsimaa voisi nykyisessäkin taloustilanteessa vielä kasvattaa velkamääräänsä ja harjoittaa näin elvyttävää talouspolitiikkaa. Tutkimus perustuu länsimaiden keskimääräisiin velkamäärien kehitykseen ja talouskasvuun. Näin saatujen odotusarvojen perusteella on arvioitu kunkin Euroopan valtion talouspoliittinen liikkumavara.

Suomalainen tekee elämässään 50.000 tuntia työtä, aasialainen 100.000 tuntia

Suomalainen tekee elämässään 50.000 tuntia työtä, aasialainen 100.000 tuntia

Suomi etsii tietään eli

”Suomi palaa oksennukselleen.”

*

Suomen dilemma.  Suomen ratkaisematon ongelma.

Ja kuitenkin niin helppo nähdä.

*

Björn Wahlroos sanoi aamulla TV-1:ssä painavia sanoja. Areenassa; http://areena.yle.fi/1-2449074 39 minuuttia, jotka kannattaa ”panostaa” tähän olennaiseen asiaan.

Pudonneet poliitikkomme sopeutetaan!

Mitä vähemmän maallista tuloa, siis ostovoimaa näyttää varallisuuttaan tässä meidän vertailu- ja näyttötaloudessamme, niin sitä enemmän pettymystä ja epäluottamusta poliittiseen järjestelmäämme ja poliitikkoihimme.

Kehysriihen päätöksistä

Hallitusta on kritisoitu pitkin matkaa päättämättömyydestä. Kuitenkin syntyi mittava poru, kun nopealla tahdilla saatiin tehtyä päätöksiä niin sosiaali- ja terveysuudistuksesta kuin sopeutustoimista julkisen talouden tasapainottamisesta. Päätetty sopeutuspaketti on rakenteellinen uudistus kestävyysvajeen nujertamiseksi. Sillä turvataan hyvinvoinnin edellytykset pitkällä tähtäimellä tulevaisuuteen myös lastenlapsillemme.

Toverin sopeutus - yt:stä kilometritehtaalle!

Poliitikkojen suojaksi on järjestetty mahdollisuus sopeutukseen. Esimerkiksi, jos kansa ei valitsekaan aiempaa edustajaansa eduskuntaan seuraavalle nelivuotiskaudelle. Näin on turvattu ikäänkuin loivennettu pehmennys arkeen. Herää kysymys oikeudenmukaisuudesta. 

Kuka ideoi Kataisen seireenikutsun oppositiolle?

Suomessa niin valtio, kunnat kuin kansalaisetkin velkaantuvat 1]. Se on läntisen maailman kulutus- ja näyttötalousvertailullinen olotila. Emme ole vielä valmiit ympäristömme vaatimaan minimalismiin ja tasaisempaan jakofilosofiaan niin ihmisten kuin muunkin eliökunnan kanssa. 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä