Toimin nasta! Asiaa

Kaikki blogit puheenaiheesta Ylinopeus

Ylinopeuksien mittaaminen ilman suostumusta on laitonta

Viime päivinä olemme saaneet lukea, ja me pitkin Suomea ajavat autoilijat olemme omin silmin voineet havaita, että automaattisia nopeusvalvontakameroita on noussut teitten varsiin kuin sieniä sateella. Tulipa sitten mieleeni, miten mahtaa olla valvonnan laillisuuspuoli, ja ylinopeuksien valvonta noin ylipäätään riippumatta minkälaisella kalustolla ja kuka sitä tekee?

EU: Kaikkiin uusiin autoihin nopeuden rajoittimet ja hätäjarrutusjärjestelmä

Kaikkiin EU-alueella myytäviin uusiin autoihin on tulossa järjestelmä, joka estää ylinopeuden ajamisen. Säädös tulee voimaan vuonna 2022, mutta vaatii vielä Euroopan parlamentin hyväksymisen, kertoo Iltalehti. Lisäksi pakolliseksi olisi tulossa automaattinen hätäjarrutusjärjestelmä sekä lentokoneissa käytetyn kaltainen ”musta laatikko”, joka kerää auton tietoja, joita voidaan käyttää esimerkiksi onnettomuuksien selvittämisessä.

Oikeutta

Rike ja rangaistus.
Kun kuuntelee poliisijohdon haastatteluja ja uutisia käy selväksi että rikkeen ja rangaistuksen linjassa oleminen ei kiinnosta ketään.
Sakon suuruuteen en ota kantaa mutta ajokortin pois ottaminen rikesakoista on järjetön ja kohtuuton rangaistus.
Voiko autonkuljettajalle olla kovempaa rangaistusta kuin ajo-oikeuden pois ottaminen, se kuitenkin tapahtuu kolmesta pienestä nopeuden ylityksestä vaikka ei vaarantaisi liikennettä mitenkään.

"Kaaharoinneista" sujuvaan ja turvalliseen liikenteeseen

Lähtökohtaisesti: oikeaan tilannenopeuteen. Ajoneuvohan on pystyttävä tarvittaessa pysäyttämään tien kokonaan näkyvällä osalla – siis riittävissä valaistusolosuhteissa päivällä. Pimeällä, etenkin syksyllä, hirvien ja muiden ”pimeäliikkujien” varalta tilanne on jo toinen. Erilaiset liikenneolosuhteet tiestön osalta kesällä vs. talvella, kuivalla vs. märällä/lumisella kelillä, jne.

Ylinopeus on kenties hyväksytyin rikos

Ylinopeus. Sana tuo mieleen monenlaisia mielleyhtymiä. Kaahareita, vastuuttomuutta, välinpitämättömyyttä. Mutta myös tavallista rutiinia. Näemme päivittäin ympärillämme kymmeniä ylinopeutta ajavia kuljettajia. Ylinopeus on Suomen yleisin rikos ja siksi myös kenties hyväksytyin. Sattuuhan sitä.

 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä