Toimin nasta! Asiaa

Kaikki blogit puheenaiheesta pakolaiskiintiö

Kokoomusministerin ehdottamasta pakolaispolitiikasta miljardilasku

Sisäministeri Kai Mykkänen ehdotti vastikään Puheenvuoron blogissaan, että nykymuotoinen turvapaikanhaku rajan yli estetään. Tilalle hän ehdottaa pakolaiskiintiön kymmenkertaistamista, niin että ottaisimme 7500 kiintiöpakolaista vuodessa nykyisen 750 sijaan. Mykkäsen perusteluna on se, että haavoittuvimmassa asemassa olevat eivät koskaan kykene hakemaan turvapaikkaa rajan ylittämällä.

Realismia turvapaikkapolitiikkaan

Turvapaikkapolitiikka on puhuttanut eduskunnassa taas budjettikeskustelun yhteydessä. Retorista revittelyä aiheesta on saanut jälleen kuulla suuntaan ja toiseen. Toisaalla edustaja Huhtasaari ratsastaa islamisaatiolla, ja toisaalla edustaja Arhinmäki pelkää lähimmäisen rakkauden kriminalisointia.

 

Aihe on tunteita herättävä ja erityisesti Turun terrori-iskun jälkeen kyse on entistä enemmän sisäisen turvallisuudenkin kysymyksestä. Kiihkoton keskustelu on tuntunut olevan sula mahdottomuus. Asiaan kaivattaisiin rationaalisempaa ja realistisempaa otetta.

 

Oppositio elää pakolaisutopiassa

 

Oppositio vaatii Suomen pakolaiskiintiön nostamista välittömästi 2500:aan. Kaunis ajatus. 

 

Sama oppositio vaati Turkin EU-jäsenyysneuvottelujen välitöntä katkaisemista. Kaunis ajatus sekin. Ihmisoikeustilanne on erittäin vakava.

 

Meillä on viime ja tältä vuodelta noin 40 000 turvapaikan hakijaa. Osa saa turvapaikan. Heille on erittäin vaikeaa saada kuntapaikkoja. 

 

Pakolaiskiintiö moninkertaiseksi ja tulijoille vahvempi velvoite kotoutua

Tykkäsin Facebookissa Syyrian tilanteesta kummunneesta Emma Karin, Li Anderssonin, Eva Biaudet´n ja Erkki Tuomiojan vaatimuksesta koskien Suomen pakolaiskiintiön nostamista.

Pakolaiskiintiömme on pieni. Kiintiöpakolaisia on meille otettu vuodesta 2001 lähtien tavallisesti 750 vuosittain. Ihan viimevuosina määrää on Syyrian takia nostettu 1 050:een. Pakolaiskiintiömme voisi muutamana lähivuonna olla viisinkertainen. Suomen kantokyky riittäisi. Ja Suomi vastaanottaisi UNHCR:n pakolaisiksi varmistamia ihmisiä.

Avoin kirje Timo Soinille

Julkisuuteen saatetun EU-ministerivaliokunnan vaikeaselkoisen tiedotteen mukaan Suomi on taipumassa hyväksymään komission ehdottaman turvapaikanhakijoiden pakkokiintiöinnin. Välimeren alueen maahanmuutto-ongelmaa näyttää käsitellyn vain sisäasiainministeriön esittelystä ja vain pakkokiintiöinnin osalta.

Sinun kieltäsi käyttäen voisi sanoa, että homma on menossa ”perse edellä puuhun”.

Budjettiesityksestä karmea pettymys Suomen Pakolaisavulle

Suomen pakolaisavussa ollaan odotusten mukaisesti närkästytty perinpohjaisesti, kun valtiovarainministeriön uudessa budjettiehdotuksessa esitetään, että vuotuinen pakolaiskiintiö palautettaisiin tavanomaiseen 750:een. 

Annetaan joka tapauksessa puheenvuoro Suomen Pakolaisavun kotimaan toiminnan päällikkö Pia Lindforsille:

Mihin kiintiöpakolaisten määrä todella perustuu?

Tässähän uhkaa käydä juuri niin kuin oli syytä pelätäkin: Suomen pakolaiskiintiön kasvattaminen edellisvuonna ei suinkaan ollut tarkoitettu tilapäiseksi ratkaisuksi. Sisäministeri Päivi Räsänen ottaisi Suomeen 300 kiintiöpakolaista lisää myös ensi vuonna. Ennustan, että tarkoitus on ottaa yhteensä 1 050 kiintiöpakolaista myös sitä seuraavana vuonna. Ja sitä seuraavana. Ja niin edelleen.

Ihmiskauppaa suomessa pakolaisista, vai normaali käytäntö

Asustelin jonkin aikaa paikkakunnalla, jossa pakolaiset näkyvät katukuvassa aika selkeästi. Tämä pisti miettimään pakolaisten asemaa nyky suomessa. Ensimmäiseksi huomasin, että heidät kaikki on sijoitettu suurinpiirtein samaan kaupunginosaan ja jopa tietylle kadulle. Kaupunginosa on selvästi syrjässä muusta kaupungista. Paikallis väestöltä kuulin, että kyseisellä kadulla/alueella asui ennen pakolaisia ns."laitapuolen kulkijoita"  ja oli muutenkin levotonta seutua. Ilmeisesti siellä olevat kerrostalot autiotuivat pikkuhiljaa, kunnes sitten tuli kiintiöpakolaiset ja täyttivät tyhjiön.

Raportti kaupunginvaltuuston kokouksesta 9.12.2013

Vuoden viimeisessä kokouksessa valtuusto keskusteli kaavoista ja liikenteestä sekä pakolaisista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä